Σχετικά με τις ανακοινώσεις της υπουργού Υγείας

p>ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΚΑΒ

ΠΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η αναβάθμιση του ΕΣΥ που επαγγέλλεται το σχέδιο νόμου του ΥΥΚΑ είναι στην πραγματικότητα ένα ακόμη καταστροφικό πλήγμα στο δημόσιο τομέα υγείας με αποτέλεσμα την καθημερινή δοκιμασία του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.  

Όσον αφορά στο εφημεριακό και τις άλλες ρυθμίσεις που σχετίζονται με τα εργασιακά ζητήματα των γιατρών του ΕΣΥ, εμείς οι γιατροί του ΕΚΑΒ έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Α) στην κλαδική σύμβαση που έγινε νόμος (Ν3754/2009) δεν υπήρξε καμία αναφορά στους γιατρούς του ΕΚΑΒ και στις ιδιαιτερότητες του Οργανισμού του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα η πολύ συγκεκριμένη αναφορά στους «νοσοκομειακούς γιατρούς» και στις δομές των Νοσοκομείων, να σταθεί εμπόδιο στις κρίσεις για νέες προσλήψεις και στην εξέλιξη – αναβάθμιση των ήδη υπηρετούντων συναδέλφων.

Β) με το σχέδιο νόμου που αναγγέλθηκε από την Υπουργό προβλέπεται οι γιατροί του ΕΚΑΒ να κάνουν επτά ενεργείς εφημερίες και τέσσερις ετοιμότητες καθώς το ΕΚΑΒ ανήκει στη Γ’ Ζώνη λόγω των ιδιαιτεροτήτων ( καθημερινή λειτουργία  εφημερίας 365 μέρες το χρόνο, 24/24 ώρες). Λόγω των αναγκών οι γιατροί του ΕΚΑΒ υπερβαίνουν μονίμως αυτόν τον αριθμό.  Το ΕΚΑΒ όμως δεν έχει εισοδήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως συμβαίνει με τα Νοσοκομεία. Επομένως, με ποιόν τρόπο θα αμείβονται οι γιατροί του ΕΚΑΒ για τις εφημερίες πέραν των επτά;  

Γ) γενικότερα για το εφημεριακό, δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου κάποια ενδεικτική έστω αναφορά για το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους οι γιατροί για τις επί πλέον εφημερίες. Αν περιμένουν να πληρωθούν όπως οι προμηθευτές των Νοσοκομείων, μετά δηλαδή από κάμποσα χρόνια, τότε ο εμπαιγμός των γιατρών θα έχει και νομική κάλυψη…