Σχετικά με τις φήμες για εξαίρεση των γιατρών από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

p>Ως γνωστόν σε περιόδους κρίσης είναι διαδεδομένη η διασπορά ειδήσεων από στόμα σε στόμα, καθώς και η ερμηνεία ειδήσεων σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσες και τα συμφέροντα του καθενός. Οι γραμμές αυτές γράφονται διότι μας μεταφέρθηκε από αρκετούς συναδέλφους η πληροφορία ότι άκουσαν την είδηση πως πιθανόν εξαιρούμαστε από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τις εφημερίες, ρύθμιση την οποία ως γνωστόν περιλαμβάνει ρητά το φορολογικό νομοσχέδιο (κλικ εδώ).

Διερευνήσαμε την πληροφορία με τηλεφωνήματα σε βουλευτές και δημοσιογράφους. Το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται μάλλον για ανυπόστατη πληροφορία, η οποία προκλήθηκε από λανθασμένη ερμηνεία ρύθμισης που αφορά τους ιδιώτες γιατρούς και οι οποίοι εξαιρούνται από τον ΦΠΑ (κλικ εδώ). Σύγχιση προκάλεσαν και τα δημοσιεύματα που αφορούσαν στη δήλωση της Υπουργού ότι δεν θα περικοπούν κατά 10% τα ήδη ανεπαρκή κονδύλια εφημεριών για το 2010, την οποία ορισμένοι δημοσιογράφοι εξέλαβαν ως δήλωση σχετική με την αυτελή φορολόγηση.

Οφείλουμε εντούτοις να σημειώσουμε το εξής: οι φορολογικές ρυθμίσεις έχουν κατατεθεί ως προσχέδιο νόμου, το οποίο θα οριστικοποιηθεί σε νομοσχέδιο την ερχόμενη Τρίτη. Πρέπει ως εκ τούτου να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση να σεβαστεί την κλαδική συμφωνία και το νόμο 3754/2009 και να αναιρέσει την κατάργηση του άρθρου 3 που περιλαμβάνει την αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών και το αφορολόγητο βιβλιοθήκης.

Η ΟΕΝΓΕ θα ασκήσει αυτή την πίεση σε κεντρικό επίπεδο, δεν είναι όμως καθόλου αμελητέα η πίεση που μπορούν ν΄ ασκήσουν και οι Ενώσεις γιατρών σε τοπικό επίπεδο, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε επισχέσεις εργασίας.

Οφείλουμε λοιπόν:

1.- να συμμετάσχουμε σε ποσοστό 100% στις επισχέσεις διεκδικώντας εκτός των δεδουλευμένων και το σεβασμό της κλαδικής συμφωνίας

2.- να συγκαλέσουμε συσκέψεις με τοπικούς βουλευτές και να προβάλουμε τα αιτήματά μας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Εάν κινηθούμε με επιμονή, σθένος και πρωτοτυπία έχουμε σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουμε σημαντικό μέρος των στόχων που έχουμε θέσει, οι οποίοι εκτός όλων των άλλων είναι δίκαιοι και λογικοί.

                                    Συναδελφικά

                             Δημήτρης Βαρνάβας