Σχετικά με τις παραιτήσεις εισηγητών που κληρώνονται από τις ΔΥΠΕ

p>

Ως γνωστόν οι προκηρύξεις των 700 θέσεων Επιμελητών Β΄ βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε ότι δεν θα συνεχιστεί η κωλυσιεργία του Υπουργείου για τις άλλες 1000 θέσεις και θα εκδοθεί σύντομα η σχετική Υπουργική Απόφαση σύστασης και προκήρυξής τους.

Δυστυχώς πρόσφατα εμφανίσθηκε ανησυχητικό πρόβλημα εισηγητών. Είχαμε αρκετά περιστατικά συναδέλφων οι οποίοι, ενώ έχουν κληρωθεί από τις ΔΥΠΕ ως εισηγητές, αρνούνται την τοποθέτηση επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, με συνηθέστερη εξ αυτών το «φόρτο εργασίας».

Σημειωτέον ο κάθε εισηγητής κληρώνεται για μία και μόνο προκήρυξη σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν παλαιότερα, όταν ίσχυε το καθεστώς των ΣΚΕΙΟΠΝΙ.

Είναι λοιπόν προφανές πως εάν το φαινόμενο άρνησης λάβει έκταση θα είναι αδύνατον να κριθεί μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων και θα οδηγηθούμε σε καθυστερήσεις ετών για διεκπεραίωση μιας κρίσης.

Συμβαίνει μάλιστα και το εξής εξωφρενικό: ορισμένοι εκ των συναδέλφων που επικαλούνται προσχηματικά «φόρτο εργασίας» είναι εξ εκείνων που πρόσφατα αναβαθμίστηκαν σε Διευθυντές ή Επιμελητές Α΄ κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 3754/09 και τώρα αρνούνται ν΄ ασχοληθούν με μία και μοναδική εισήγηση που τους ανατίθεται, προκειμένου να προσληφθεί ένας νέος συνάδελφος σε Νοσοκομείο της περιοχής τους.

Η Ομοσπονδία στην πρόσφατη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Υγείας συζήτησε το ζήτημα και ζήτησε να μην γίνεται αποδεκτή καμιά παραίτηση από θέση εισηγητή, διότι η ανάθεση εισήγησης συνιστά υπηρεσιακό καθήκον. Εισηγηθήκαμε μάλιστα να αποσταλεί έγγραφο προς τις ΔΥΠΕ και τα Νοσοκομεία, στο οποίο να επισημαίνεται ότι η επιμονή άρνησης καθηκόντων εισηγητή συνιστά άρνηση εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος, για το οποίο κινείται αυτόματα πειθαρχική διαδικασία, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Δυστυχώς η ανευθυνότητα ορισμένων συναδέλφων διασύρει συνολικά τον κλάδο και οδηγεί σε εισήγηση μέτρων τα οποία αποτελούν έσχατη λύση για να προχωρήσουν οι προσλήψεις και να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας