Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Υγείας

p>

Σύμφωνα με τη σημερινή ειδησεογραφίαη υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε στη Βουλή τη μη παρακράτηση του 10% επί των εφημεριών των γιατρών και επί των υπερωριών του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ, την οποία  θα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες

Προκειμένου να μην προκαλούνται λανθασμένες εντυπώσεις οφείλουμε να διευκρινήσουμε τα εξής:

1.- Τα κονδύλια εφημεριών που είναι εγγεγραμμένα στον τρέχοντα προϋπολογισμό είναι μειωμένα κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση μ΄ εκείνα που δαπάνήθηκαν πέρσι. Συγκεκριμένα έχουν εγγραφεί 395 εκατ. ευρώ, έναντι 470 που δαπανήθηκαν το 2009.

2.- Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να προσαυξηθεί το κονδύλιο των 395 εκατ. ευρώ κατά 100 εκατ επιπλέον, ώστε να καλυφθεί το έλλειμα των 70 εκατ. και επιπλέον να καλυφθούν ωριμάνσεις και αποζημιώσεις  εφημεριών που θα προκύψουν εαν καλυφθούν τα κενά.

3.- Οι εφημερίες δεν αποτελούν παροχή στους γιατρούς, αλλά αποτελούν βασική λειτουργία των Νοσοκομείων και τα κονδύλια χορηγούνται προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα οι πολίτες να έχουν υπηρεσίες υγείας την ώρα του επείγοντος

Συνεπώς η δήλωση της Υπουργού σημαίνει ότι το κονδύλιο εφημεριών, το οποίο ούτως ή άλλως δεν επαρκεί για τις ανάγκες των Νοσοκομείων, δεν θα οδηγηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Εαν η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναγγέλει μετά κλάδων και βαϊων το “μη χείρον” σημαίνει πως ότι η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να προσφέρει ακόμη και τις στοιχειωδέστερες προϋποθέσεις λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Δημήτρης Βαρνάβας

Προεδρεύων του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ