Σχόλιο σχετικά με την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τις προμήθειες νοσοκομείων

p>Το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) διοργανώνει αύριο εκδήλωση με θέμα: «Προς ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών υγείας» με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο.

Τα όσα θα πεί έχουν προαναγγελθεί στη συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες με τους φαρμακοβιομήχανους. Συγκεκριμένα είπε πως μετά από διαγωνισμό, θα προκύψει ιδιωτικός φορέας – πιθανότατα από το εξωτερικό- ο οποίος θα αναλάβει με σύμβαση με το δημόσιο τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία. Ο φορέας αυτός θα αποτελείται από μία ή δύο εταιρείες, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, τη φύλαξη και τη διανομή των υλικών στα νοσοκομεία.

Επειδή η λατρεία του ιδιωτικού έχει λάβει πλέον διαστάσεις παραληρήματος και ο κ. Λοβέρδος επικαλείται τα διεθνή δεδομένα οφείλουμε να θυμίσουμε το εξής:

στην Μ. Βρεττανία την προμήθεια υλικών έχει αναλάβει κρατικός φορέας, ο οποίος λειτουργεί ως παράρτημα του NHS, η επονομαζόμενη ως NHS Supply Chain. Διαθέτει προσωπικό 2400 ατόμων και διακινεί 620.000 υλικά σε περισσότερες από 1000 μονάδες υγείας. Δεν πιστεύουμε λοιπόν ότι οι σύμβουλοι του κ. Λοβέρδου αγνοούν τι συμβαίνει στη Μ. Βρεττανία. Απλά επιλέγουν την εφαρμογή όποιας αποτυχημένης ακρότητας υφίσταται παγκοσμίως, αρκεί να φέρει στην ούγια την επιγραφή “ιδιωτικό”. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την άκρως διαφωτιστική ιστοσελίδα που διατηρεί η NHS Supply Chain (κλικ εδώ).

                                  Δημήτρης Βαρνάβας