Σε 24ωρη απεργία τα φαρμακεία όλης της χώρας

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας με απόφαση του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αίτημα την οριστική επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων πληρωμών προς τα φαρμακεία των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ.

Ήδη, όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, οι καθυστερήσεις πληρωμών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου ξεπερνούν τους έξι μήνες σε όλη την χώρα.

Το αποτέλεσμα, είναι, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, κάθε μέρα να αυξάνεται ο ήδη μεγάλος αριθμός των φαρμακείων που είναι εκτεθειμένα σε υψηλές δανειοδοτήσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι αλλά και οι προμηθευτές.

Συμμετοχή στην απεργία έχει ανακοινώσει ο Φαρμακευτικοί σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ο τελευταίος διευκρινίζει ότι την ημέρα της απεργίας θα παραμείνει ανοικτό ένα ποσοστό ασφαλείας φαρμακείων από τις 08:30 έως 14:30. Μετά τις 14:30 θα ισχύσουν οι καρτέλες διημερευόντων και διανυκτερευόντων.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι αρχίζει σταδιακά η εξόφληση των φαρμακείων και των κλινικών από τον ΟΠΑΔ.

Το υπουργείο Υγείας έχει πει πως «τα ποσά για την εξόφληση των φαρμακοποιών βρίσκονται ήδη στο ταμείο του ΟΠΑΔ, το οποίο όμως θα προχωρήσει στις πληρωμές μόλις σταματήσει η απεργία των εργαζομένων του ταμείου».

Yπενθυμίζεται ότι από 1ης Δεκεμβρίου, οι φαρμακοποιοί σταματούν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους όσων ταμείων καθυστερούν τις οφειλές τους.

Ήδη, από εδώ και περίπου 10 ημέρες οι φαρμακοποιοί Αττικής έχουν σταματήσει να χορηγουν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Δημοσίου.