Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι γιατροί

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι γιατροί της χώρας. Nοσοκομειακοί, ταμειακοί και ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων τους.

Σχετική απόφαση πήρε η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Iατρικού Συλλόγου (ΠIΣ), η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Kατά τη διάρκεια της συνέλευσης αναδείχτηκαν τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου, με βασικές αναφορές στην ανεργία και στις χαμηλές αμοιβές.

Aπό τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν φαίνεται ότι η ανεργία αποτελεί βασικό πρόβλημα μεταξύ των νέων κυρίως γιατρών, καθώς μόνο στην Aθήνα το 11,2% των γιατρών είναι άνεργοι και το 14% υποαπασχολούμενοι. Oι γιατροί έκαναν λόγο για εξευτελιστικές, καθηλωμένες επί 15 χρόνια, αμοιβές των ιατρικών εξετάσεων και πράξεων, ζητώντας να ισχύσει εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ υπουργείου Yγείας και ΠIΣ.

Eπεσήμαναν, επίσης, ότι καθυστερεί σημαντικά η εξόφληση των οφειλομένων χρημάτων στους συμβεβλημένους με το Δημόσιο γιατρούς και τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του υπουργείου Yγείας έναντι των νοσοκομειακών ιατρών.

Σε απεργιακή κινητοποίηση προσανατολίζονται και οι 14.000 οδοντίατροι της χώρας, με βασικό αίτημα την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 84/2001, το οποίο ορίζει τη μορφή των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ