Σε 4 χρόνια η ανέγερση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου

Νέα πνοή στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, η οποία παραμένει ουραγός στις μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη, αναμένεται να δώσει το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, η ανέγερση του οποίου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε τέσσερα χρόνια.


Το κέντρο έχει προϋπολογιστεί στα 100 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.


Στο νέο κέντρο θα γίνονται μεταμοσχεύσεις για όλα τα συμπαγή όργανα (κυρίως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας), ενώ θα λειτουργεί και αυτόνομη παιδιατρική μονάδα μεταμοσχεύσεων. Όσοι στελεχώσουν το νέο κέντρο θα μπορούν με υποτροφία να εξειδικευτούν στις μεταμοσχεύσεις, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται ήδη με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στη Βιέννη και το Βατικανό.


Η δημιουργία του Μεταμοσχευτικόού Κέντρου «αποτελεί ιδανικό παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα έχουν πρόσβαση σ αυτό όλοι οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε σήμερα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.


Στόχος του κέντρου είναι να επαναφέρει το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην ελληνική κοινωνία, με απώτερο σκοπό να αυξηθούν οι πιθανοί δότες, αλλά και να συμβάλει στον συντονισμό των μεταμοσχεύσεων σε όλη τη χώρα.


Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα ανήκει στο δημόσιο και θα λαμβάνει κάθε χρόνο 20% του προϋπολογισμού του, ως τακτική χρηματοδότηση από το κράτος.