Σε αδιέξοδο για το επίδομα τροφής

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει το θέμα με το επίδομα τροφής των γιατρών του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε στις αρχές του χρόνου ότι το επίδομα δεν πρέπει να καταβάλλεται και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες επιστροφής του, αναδρομικά, από τους 4.000 έως 5.000 δικαιούχους. Ορισμένοι από τους γιατρούς καλούνται να πληρώσουν έως και 2.500 ευρώ, τα οποία παρακρατούνται από τους μισθούς τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα ρύθμιζε το θέμα, με διάταξη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο-«σκούπα». Η ρύθμιση, όμως, δεν προχώρησε, καθώς δεν κατατέθηκε ποτέ το σχετικό νομοσχέδιο. Οι γιατροί έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εκτιμούν ότι θα δικαιωθούν.

Ο νομικός σύμβουλος μεγάλου αριθμού γιατρών κ. Μιχαήλ Μιχαήλ έχει προσβάλει το έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για διακοπή καταβολής του επιδόματος. Ο κ. Μιχαήλ επικαλείται γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2000 και αναφέρει τα εξής:

«Το δικαίωμα τροφής παρέχεται υπό τις αυτές προϋποθέσεις που παρέχεται στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και στο εφημερεύον ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας, το προσωπικό των οποίων είναι πλέον προσωπικό των νοσοκομείων στα οποία ανήκουν. Η με οποιονδήποτε τρόπο, όπως η προμήθεια τροφής από τα τοπικά εστιατόρια, σχετική δαπάνη, είναι νόμιμη».

Σε μικρό αριθμό Κέντρων Υγείας δεν χορηγείται το μηνιαίο επίδομα των 35 ευρώ, αλλά παρέχεται δικαίωμα τροφής. Αντίθετα, στη συντριπτική πλειονότητα των Κέντρων Υγείας της χώρας, έχει διακοπεί η χορήγηση του επιδόματος, χωρίς να παρέχεται δικαίωμα τροφής στους γιατρούς.

Ο κ. Μιχαήλ κάνει λόγο για νομικό παραλογισμό και, όσο εκκρεμούν οι προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καλεί τους γιατρούς να ζητούν εξασφάλιση τροφής από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, στα οποία ανήκουν τα Κέντρα Υγείας.

Η παλαιότερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου -σημειώνει- είναι ισχυρή και οφείλουν να την αντιληφθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ