Σε απλό θάλαμο έπειτα από εγκεφαλικό

Από τη Δευτέρα περιμένει κρεβάτι στην εντατική του Ευαγγελισμού ή άλλου νοσοκομείου της Αττικής

Πέμπτη, 31.07.08
Χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε… απλό θάλαμο από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχε βρεθεί ελεύθερο κρεβάτι εντατικής σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο… Μαζί του περίμεναν χθες στη λίστα για εντατική άλλοι 29 άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Ο κ. Ευθύμιος Τσαφαρίδης μπήκε επειγόντως στον Ευαγγελισμό το βράδυ της Κυριακής με εγκεφαλική αιμορραγία. «Οι γιατροί είπαν ότι έπρεπε να χειρουργηθεί αμέσως, αλλιώς κινδύνευε η ζωή του. Τα ξημερώματα που τελείωσε η επέμβαση, μας είπαν ότι δεν υπάρχει κρεβάτι στην εντατική. Τον έβαλαν σε απλό δωμάτιο, ενώ ήταν διασωληνωμένος και σε καταστολή…», αναφέρει στον ΕΤ ο γαμπρός του ασθενούς, κ. Μιχάλης Φαρίδης.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι σήμερα ο ασθενής περιμένει στη λίστα αναμονής για ελεύθερο κρεβάτι εντατικής, που δεν έχει ακόμη βρεθεί σε όλο το Λεκανοπέδιο…

Οπως λέει ο κ. Φαρίδης, «το μόνο που άλλαξε ήταν να τον μεταφέρουν σε άλλο, επίσης απλό θάλαμο, όπου νοσηλεύουν όλους τους ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μέχρι να αδειάσει κρεβάτι στην εντατική».

Τώρα νοσηλεύεται μαζί με άλλους τρεις βαριά ασθενείς, που είναι επίσης στην αναμονή. «Ανάμεσά τους είναι ένας ηλικιωμένος που νοσηλεύεται εκτός εντατικής τρεις ολόκληρες εβδομάδες»…

Επειτα από τόσες μέρες ο κ. Τσαφαρίδης πρέπει να αποσωληνωθεί προκειμένου να μην ατονήσουν οι μυς του. «Οι γιατροί ήταν ξεκάθαροι: θα επιχειρήσουν να τον αποσωληνώσουν σήμερα και ο… Θεός βοηθός. Εχει αδύναμη καρδιά και φοβούνται ότι μπορεί κάτι να συμβεί, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκτός εντατικής. Ηδη μας έχουν προετοιμάσει και για τα χειρότερα».

Η οικογένεια του κ. Τσαφαρίδη έκανε… έρευνα αγοράς για κρεβάτι εντατικής και σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Μία μόνο από τις τιμές που άκουσαν ήταν 2.500 ευρώ την ημέρα, κι αυτό «μόνο για το κρεβάτι, χωρίς τη χρέωση των φαρμάκων και άλλων υλικών που μπορεί να χρειαστούν. Και να σκεφτείτε ότι το ΙΚΑ δίνει 67 ευρώ…».

Οι συγγενείς του ασθενούς σκέφτονται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να κινηθούν δικαστικά εναντίον του νοσοκομείου.

Ο κ. Τσαφαρίδης και οι «συγκάτοικοί» του στο θάλαμο του Ευαγγελισμού δεν ήταν χθες οι μόνοι που περίμεναν να ελευθερωθεί κρεβάτι εντατικής. Μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι σε όλο το Λεκανοπέδιο η λίστα έφτανε τα 30 άτομα.

Κι αυτό την ώρα που οι αρμόδιοι αποφασίζουν εκ περιτροπής κλείσιμο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν στα στελέχη των μονάδων να πάρουν άδεια, παρά μόνο αν τις κλείσουν.

Με έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, το οποίο αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες ο ΕΤ, προβλέπεται εναλλάξ αναστολή λειτουργίας των ΜΕΘ σε 14 νοσοκομεία της Αττικής μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά την αποκάλυψη του ΕΤ, τόσο το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του όσο και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωναν ότι το καλοκαίρι η κίνηση των μονάδων στην Αθήνα μειώνεται λόγω της αναχώρησης μεγάλου τμήματος του αστικού πληθυσμού…

Την ίδια ώρα, περίπου 150 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα «σκουριάζουν» από το 2001, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχώσει τις μονάδες. Στα κρεβάτια αυτά θα μπορούσαν να νοσηλεύονται κάθε χρόνο 4.500 βαριά άρρωστοι, οι μισοί από τους οποίους έχουν μηδαμινές πιθανότητες να επιβιώσουν εκτός εντατικής.

 

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ