Σε δίνη τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων

  • Τα 12,6 δισ. ευρώ θα φτάσουν στα τέλη του 2009 τα χρέη του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία
  • Ραγδαία αυξάνονται οι δαπάνες των ταμείων για φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Οι οφειλές του κράτους στα Ταμεία, η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, η συνεχής αύξηση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα, η «νομίμως» ανασφάλιστη εργασία είναι ορισμένοι από τους κύριους παράγοντες όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Στοιχεία που δείχνουν τα αποτελέσματα της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, τζογάρει τα αποθεματικών των Ταμείων, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία και Πρόνοια, συρρικνώνει διαρκώς τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι:

  • Οι οφειλές του Δημοσίου προς το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2009 να φθάσουν συνολικά τα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η εισφοροδιαφυγή για το σύνολο των Ταμείων αυξάνεται κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί συνολικά στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Οι δαπάνες των Ταμείων για υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται κάθε χρόνο 15-20%.
  • Η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία τρία χρόνια αυξάνεται 20%-30% το χρόνο.
  • Η απασχόληση μέσω συμβάσεων έργου ή προγραμμάτων stage, στερούν από τα Ταμεία 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν μεταξύ άλλων και τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και το Φάρμακο.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΠΟΚΠ, τα πέντε μεγαλύτερα Ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, για να καταβάλλουν συντάξεις και δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης για το 2009. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και το ΝΑΤ και καλύπτουν για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη το 93% των ασφαλισμένων της χώρας. Ακόμα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που χρειάζεται 670 εκατομμύρια ευρώ για να καταβάλλει το εφάπαξ σε 15.600 δικαιούχους.