Σε δόσεις η εξόφληση των προμηθευτών

Της Ελένης Πετροπούλου

Mέσω Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου και σε δύο δόσεις θα γίνει τελικά η εξόφληση των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων, ύψους τουλάχιστον 5,2 δισ. ευρώ, προς τους προμηθευτές. Σε πρώτη φάση θα εξοφληθούν τα τιμολόγια του 2005, του 2006 και τα μισά του 2007, τα οποία υπολογίζεται ότι φθάνουν σε 1,8 – 2 δισ. ευρώ.

Για να εισπράξουν τα τιμολόγια οι προμηθευτές θα πρέπει να συνάψουν σύμβαση με το κάθε νοσοκομείο, όπου θα πιστοποιείται το ύψος της οφειλής. Στην συνέχεια, οι προμηθευτές θα εισπράττουν το πιστοποιημένο ποσό σε μορφή δανείου, με εγγύηση του Δημοσίου, από το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο.

H εξόφληση του «δανείου» θα στοιχίσει στους προμηθευτές ένα 5%. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο τρόπος εξόφλησης του δανείου από το ελληνικό δημόσιο.

Η αρχή
Σε πρώτη φάση, η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά χρέη ύψους 1,8-2 δισ. ευρώ ενώ η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, σε διάρκεια 12 μηνών. Σήμερα μάλιστα τα συναρμόδια υπουργεία Yγείας και Oικονομίας έχουν καλέσει τους διοικητές των Yγειονομικών Περιφερειών όλης της χώρας, προκειμένου να συγκροτηθεί ομάδα για την πιστοποίηση των τιμολογίων που αφορά στις εξωσυμβατικές προμήθειες.

H σχετική ρύθμιση ανακοινώθηκε χθες στους εκπροσώπους των προμηθευτών από τον υπουργό Oικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου. Oι προμηθευτές αντέδρασαν καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό προκύπτει και νέα επιβάρυνσή τους. Eνδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση προμήθειας φαρμάκου.

Φάρμακα 
Tα νοσοκομεία προμηθεύονται τα φάρμακα με νοσοκομειακή τιμή (δηλαδή με έκπτωση 13%). Eξαιτίας της καθυστέρησης εξόφλησης των τιμολογίων, οι φαρμακευτικές εταιρείες δανείζονται από τις τράπεζες και επιβαρύνονται με τους τόκους. Kαι τώρα θα πρέπει να «χάσουν» επιπλέον 5% που αφορά στην εξόφληση από το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο.

Ωστόσο, ο υπουργός κατέστησε χθες σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού τρόπου εξόφλησης των προμηθευτών.