Σε δύο ιδιώτες το μάνατζμεντ του «Ντυνάν»

Σε δύο ιδιώτες το μάνατζμεντ του «Ντυνάν»

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Εξελίξεις στην αγορά υγείας, που επηρεάζουν και το ΕΣΥ, δρομολογούνται μετά την παραχώρηση του μάνατζμεντ του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στους ομίλους του «Ιατρικού Κέντρου» και της «Euromedica».

**Τη διαχείριση αναλαμβάνει για ένα έτος, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη τρία, η εταιρεία Eurohospital, που συστήθηκε από τα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, με συμμετοχή του καθενός κατά 50%. Η επέκταση της συμφωνίας, όπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του «Ντυνάν» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), Α. Μαρτίνης, εξαρτάται από το εύρος της συνεργασίας του με το ΕΣΥ: «Πρέπει πρώτα να αποκρυσταλλωθεί η διεύρυνση της συνεργασίας που θα έχουμε με το υπουργείο Υγείας και μετά θα αποφασίσουμε για τα περαιτέρω. Μπορεί να υπάρξουν νέες κλινικές του ΕΣΥ, ή πανεπιστημιακές, αλλά ακόμη και διεθνείς συνεργασίες».

**Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, εμφανιζόμενος ότι αγνοεί τις εξελίξεις, για τις οποίες βοούσε η αγορά επί μήνες, ζήτησε να ενημερωθεί και θα έχει συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με τον πρόεδρο του «Ντυνάν».

**Πριν από το deal υπήρξε έντονο επιχειρηματικό παρασκήνιο, καθώς το νοσοκομείο «Υγεία» του ομίλου Marfin είχε βρεθεί το ίδιο ένα βήμα πριν από την ανάληψη του μάνατζμεντ. Οι άνθρωποι της Marfin εξέφρασαν, όμως, επιφυλάξεις για τους όρους και για το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας. Υποστήριζαν ότι είναι ασαφές αν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Ντυνάν» επιτρέπει την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, ενώ ζητούσαν πριν από την υπογραφή να υπάρξει η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου. Ο Α. Μαρτίνης, πάλι, απαντά πως: «το “Ντυνάν” έχει κάθε δικαίωμα να εκχωρήσει το μάνατζμεντ αλλά όχι τη διοίκηση, στην οποία θα παραμείνω επικεφαλής».

Μεταφορά κλινικών από το «Ιπποκράτειο»

Στο «Ντυνάν» σχεδιάζεται εν τω μεταξύ η μεταφορά δύο καρδιοχειρουργικών κλινικών από το «Ιπποκράτειο». Εδώ και καιρό το υπουργείο, συνεπικουρούμενο από τη διοίκηση του νοσοκομείου, επιχειρεί να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό με κάθε τρόπο, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

«Στη συνεργασία αυτή εμείς θα διαθέσουμε τις υποδομές και το “Ιπποκράτειο” το προσωπικό. Είναι καλοδεχούμενη μια τέτοια συνεργασία. Με είχαν άλλωστε βολιδοσκοπήσει πριν από λίγον καιρό από το υπουργείο Υγείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί επίσημη πρόταση από το “Ιπποκράτειο”» διευκρινίζει ο Α. Μαρτίνης.

**Παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση ανέφεραν πως δεν είναι τυχαία η σταδιακή υποβάθμιση που υπάρχει στις δύο κλινικές το τελευταίο διάστημα (ακατάλληλα χειρουργεία, έλλειψη εξοπλισμού κ.λπ.), γεγονός που οδήγησε και τους ίδιους τους διευθυντές να προτείνουν τη μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο «Αττικόν» ή στο «Ντυνάν». Η μεταφορά των καρδιοχειρουργικών κλινικών του «Ιπποκρατείου» σε ιδιωτικό νοσοκομείο μεταφράζεται σε τζίρο της τάξης των 8 με 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Και αυτό διότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 1.000 επεμβάσεις που το κόστος της καθεμίας στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 8.000 έως 12.000 ευρώ.

**Πάντως το νέο deal, με την παραχώρηση του μάνατζμεντ στη Eurohospital, είχε θετικές επιδράσεις στους δυο ομίλους που συγκρότησαν τη νέα εταιρεία. Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε η μετοχή της Euromedica τις ημέρες των διαπραγματεύσεων, ενώ και η μετοχή του «Ιατρικού» σημείωσε κέρδη 6% την ημέρα ανακοίνωσης της συμφωνίας.

**Από την άλλη πλευρά το ναυάγιο στη συνεργασία του ομίλου «Υγεία» με τον Α. Μαρτίνη για το «Ντυνάν» ενδεχομένως να επηρεάσει τα επιχειρηματικά σχέδια των δυο στο «Ασκληπιείο». Ετσι κι αλλιώς το θέμα είχε «παγώσει» μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Βουλή, που είχε ως αποτέλεσμα να αποσύρει ο υπουργός Υγείας άρον άρον τα «φωτογραφικά» άρθρα της τροπολογίας με τα οποία άνοιγε η πόρτα στον όμιλο να μπει στο νοσοκομείο.