ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ Στον… αέρα οι εφημερίες

Εκκένωση των κλινικών από ασθενείς και διακομιδή τους σε κλινικές άλλων νοσοκομείων ζητούν οι γιατροί του νοσοκομείου Πολυγύρου. Με έγγραφό τους προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος ενημερώνουν ότι αποφάσισαν να καταθέσουν προγράμματα εφημέρευσης με τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό το μήνα.

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Αυτό σημαίνει ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας τα προγράμματα εξαντλούνται, οπότε το νοσοκομείο θα μείνει χωρίς γιατρούς στις εφημερίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γιατρός να περιθάλψει τους ασθενείς.

Ανάλογο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς η εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει τέσσερις εφημερίες το μήνα για κάθε γιατρό, θα θέσει εκτός εφημερίας τμήματα και κλινικές.

“Προβλήματα θα προκύψουν ακόμη και στο ΕΚΑΒ. Από τις 16 Μαρτίου δεν θα υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα κινούνται τα ασθενοφόρα. Δυστυχώς, οι 2.000 προσλήψεις που έπρεπε να έχουν γίνει από πέρυσι τον Ιούλιο δεν έχουν καν προκηρυχθεί, ενώ είμαστε στην αναμονή για τις άλλες 2.500 που πρέπει να γίνουν εντός του 2010”, τόνισε, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου (φωτ.).

Εξάλλου, οι γιατροί ξεκινούν επισχέσεις εργασίας, απαντώντας έτσι στη μη καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται για τις εφημερίες των τριών τελευταίων μηνών (Δεκέμβριος 2009, Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2010), γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πρωινή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αναστάτωση στον “Άγιο Δημήτριο”
Την αρχή κάνουν σήμερα οι γιατροί στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, οι οποίοι διαμαρτύρονται ταυτόχρονα για την περικοπή κατά 25% του προγράμματος εφημεριών στο νοσοκομείο τους από τον διοικητή. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους.

“Ο διοικητής, χωρίς έγγραφη εντολή, λειτούργησε παράνομα, αλλάζοντας το ισχύον πρόγραμμα εφημεριών. Ωστόσο, το πρόγραμμα που πρότεινε είναι ανεφάρμοστο κι επικίνδυνο για ασθενείς και γιατρούς. Για τον λόγο αυτόν, την περασμένη Κυριακή οι συνάδελφοι εφημέρευσαν βάσει του παλιού προγράμματος, ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι ίσως να μην πληρωθούν. Εμείς θα κινηθούμε νομικά εναντίον του διοικητή”, εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, για την αλλαγή του προγράμματος εφημέρευσης δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, ενώ ισχυρίστηκαν ότι οι διευθυντές των κλινικών δεν συναίνεσαν ποτέ στο πρόγραμμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του “Αγίου Δημητρίου” Ματθαίος Τσούγκας τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τη ζωή των ασθενών από την περικοπή του προγράμματος εφημεριών και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα εφημερίας της περασμένης Κυριακής το έβγαλε με την προφορική συναίνεση των διευθυντών των παθολογικών κλινικών.

  • Δικαίωση από ΣτΕ. Αντισυνταγματική έκρινε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη διάταξη του Ν. 2606/1998 που προβλέπει ότι οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ θα καταβάλλονται μέχρι το ύψος των αποδοχών τους και αν το υπερβαίνουν η διαφορά δεν θα καταβάλλεται. Το ΣτΕ με απόφασή του έκρινε ότι οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ δεν αποτελούν πρόσθετες αποδοχές, αλλά αποδοχές για εργασία παρεχόμενη στο πλαίσιο της κύριας οργανικής θέσης των γιατρών και μάλιστα υποχρεωτικής, σύμφωνα με το νόμο.