Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι γιατροί πολλών νοσοκομείων

της Παναγιώτας Καρλατήρα

Στον αστερισμό των κινητοποιήσεων  βρίσκονται και πάλι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας. Την Τετάρτη «έκλεισε» το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και δεν δεχόταν περιστατικά παρότι εφημέρευε, λόγω της επίσχεσης εργασίας που πραγματοποιούν οι γιατροί του, οι οποίοι ακολούθησαν την πεπατημένη των συναδέλφων τους στο Κωνσταντοπούλειο «Αγία Όλγα». Στην περιφέρεια σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι νοσοκομειακές ιατρικές ενώσεις Αχαϊας, Ευβοίας,  Κομοτηνής, Έδεσσας, Γρεβενών, Λάρισας, Χανίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου. Οι γιατροί αναλαμβάνουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και ζητούν να τους καταβληθούν δεδουλευμένες εφημερίες των τελευταίων μηνών.

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου προκαλούν ήδη… πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας με δεδομένη και την πίεση που δέχονται ήδη τα νοσοκομεία λόγω πανδημίας.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εμμένει στην προειδοποιητική απεργία και μετά την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας με την οποία ρυθμίζεται το ανώτατο πλαφόν του ιατρικού μισθολογίου. Σύμφωνα με την τροπολογία το πλαφόν αναπροσαρμόζεται από τα 5.150 ευρώ στα 6.444 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2009.

Το πλαφόν συνδέεται με τις εφημερίες, αφού καθορίζει πόσες εφημερίες μπορεί να πληρωθεί κάθε γιατρός μηνιαίως. Με το προηγούμενο πλαφόν πολλοί διευθυντές, ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία όπου τα τμήματα είναι υπο-στελεχωμένα  αναγκάζονταν να κάνουν εφημερίες χωρίς να τις πληρώνονται, καθώς ο μισθός τους μαζί με το σύνολο των εφημεριών κάθε μήνα υπερέβαινε τα  5.150 ευρώ. Έτσι, οι γιατροί πληρώνονταν μέχρι τα 5.150 και από εκεί και πέρα εφημέρευαν δωρεάν.