Σε επίσχεση οι γιατροί του Ρεθύμνου

p>ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ & ΚΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

 

Σήμερα τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. όλης της χώρας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το ΕΣΥ υποβαθμίζεται καθημερινά μέσω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Οι επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων υγείας διευρύνονται συνεχώς. Η ανέγερση νέων νοσοκομείων εκχωρείται στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τις τράπεζες μέσω των ΣΔΙΤ.  Ακόμα και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας( ΠΦΥ) στα αστικά κέντρα ετοιμάζεται, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του κ. Αβραμόπουλου, να εκχωρηθεί στον οργανωμένο ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των γιατρών ΕΣΥ «έχει πιάσει πάτο». Η εκμετάλλευση και η «ομηρία» των γιατρών μέσα από το παράνομο και απάνθρωπο σύστημα εφημερίας στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. συνεχίζεται. Οι μισθοί τους είναι καθηλωμένοι πάνω από 10 χρόνια.  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά , φαίνεται ότι θα υπάρξει  πρόβλημα και με  την κανονική πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών μας.  Η παράταση στην εφαρμογή των ΠΔ για τα ανώτατα όρια απασχόλησης των γιατρών έχει λήξει, νέα νομοθετική ρύθμιση δεν έχει γίνει, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ξεκαθαρίζει αν θα εγκρίνει τις εφημερίες που ήδη πραγματοποιούμε με εντολή των Διοικήσεων από 1/1/2008, η κατανομή των  κονδυλίων για τις εφημεριών του 2008 έγινε με 1 μήνα καθυστέρηση και οι εφημερίες Δεκεμβρίου δεν προβλέπεται να καταβληθούν σύντομα, ενώ οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί στα Νοσοκομεία για τις εφημερίες του 2008  είναι μικρότερες των αντίστοιχων του 2007.

 

Την ευθύνη γι’ αυτό το αδιέξοδο την έχει αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας που άφησε να περάσουν περίπου 2 χρόνια χωρίς να προετοιμάσει μια σοβαρή και αποδεκτή λύση στην κατεύθυνση της – σταδιακής έστω –  μείωσης των εφημεριών που πραγματοποιούν οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Αντίθετα ο Υπουργός Υγείας εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μας εμπαίζει, δηλώνοντας ότι «είμαστε στα πρόθυρα συμφωνίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς» !   

Γιατί είναι εμπαιγμός να εμφανίζεται ως λύση του προβλήματος με τις εφημερίες μια συμφωνία που δεν έχει το παραμικρό εχέγγυο ότι θα το αντιμετωπίσει.

Είναι εμπαιγμός να εμφανίζεται ως παροχή η υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. όλης της χώρας.

Είναι κοροϊδία να εξαγγέλλονται 4500 προσλήψεις γιατρών σε 2 χρόνια χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες  πιστώσεις στον προϋπολογισμό και χωρίς να επιταχύνονται οι χρονοβόρες διαδικασίες κρίσεων. Όταν εκκρεμούν κρίσεις εδώ και 3-4 χρόνια, όταν οι γιατροί που προσλαμβάνονται μόλις και μετά βίας καλύπτουν τους αποχωρούντες (στην 3ετία 2005-2007 προστέθηκαν μόνο 384 γιατροί  ΕΣΥ), όταν ακόμα και τα κενά αγροτικά ιατρεία δεν καλύπτονται παρά μόνο μετά από 6-8 μήνες, μπορούμε να αντιληφθούμε την αξιοπιστία  τέτοιων υποσχέσεων. 

Είναι θράσος  να παρουσιάζονται ως άμεσα οικονομικά ανταλλάγματα προς τους γιατρούς ρυθμίσεις που προϋποθέτουν νομοθετήματα άλλων Υπουργείων (αφορολόγητο επιδόματος βιβλιοθήκης και αυτοτελής φορολόγηση όλων των εφημεριών).

Είναι εξευτελιστικό  για τους γιατρούς να καλούμαστε από το Υπουργείο να ενδώσουμε  σε μια κλαδική συμφωνία με μοναδικό τελικά όφελος το «πολυδιευθυντικό».

Δεν έχουμε λοιπόν  καμιά αυταπάτη ότι η κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος Υπουργός έχουν την πολιτική βούληση να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» των εφημεριών,  να ενισχύσουν τα νοσοκομεία  με περισσότερους γιατρούς και να αναβαθμίσουν το ΕΣΥ.

 

Το ερώτημα είναι πως αντιδρούμε απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση;

Οφείλουμε τώρα να στείλουμε το μήνυμα προς το Υπουργείο Υγείας ότι όχι μόνο δεν είμαστε στα πρόθυρα συμφωνίας μαζί του αλλά ότι είμαστε στα πρόθυρα έκρηξης. Ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε  στη διαιώνιση της μίζερης καθημερινότητας του ΕΣΥ.  Ότι δεν ανεχόμαστε  άλλη κοροϊδία και απαξίωση. Ότι απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, λιγότερες εφημερίες, περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους γιατρούς, αξιοπρεπές μισθολόγιο, επιστημονική αναβάθμιση, συνεχή μετεκπαίδευση, εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για πιο ποιοτικές  υπηρεσίες υγείας.

Το μήνυμα αυτό μπορεί να αποσταλεί μόνο μέσα από ένα σοβαρό και συντονισμένο αγώνα. Ξεκινάμε τις κινητοποιήσεις μας με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας επ’ αόριστον σε όλα τα Νοσοκομεία και Κ.Υ. της Κρήτης από την Τρίτη  11 Μαρτίου λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων.  Έχουμε κάθε λόγο να προχωρήσουμε σ’ αυτό το μέσο πίεσης. Η υπομονή και η ανοχή μας εξαντλήθηκε. Είμαστε απλήρωτοι για τις εφημερίες Δεκεμβρίου και δεν είναι καθόλου σίγουρο το  αν και πότε  θα πληρωθούμε τις εφημερίες του Ιανουαρίου και των επόμενων μηνών.

Η επίσχεση εργασίας είναι πράξη αυτοσεβασμού και συλλογικής αξιοπρέπειας όταν η Πολιτεία δεν τηρεί τις στοιχειώδεις της υποχρεώσεις.  Είναι κραυγή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας, εκφράζει την απαίτηση ριζικών αλλαγών στο εργασιακό και μισθολογικό μας  καθεστώς  και στην συνολική  πορεία  του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. 

 

ΡΕΘΥΜΝΟ 26/2/2008

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ