Σε ετοιμότητα η Χαλκιδική για τη νέα γρίπη

Οι ξενοδόχοι του νομού εδώ και έναν μήνα έχουν ζητήσει και έχουν λάβει οδηγίες από το υπουργείο Υγείας, για να γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα διαχειριστούν ενδεχόμενο περιστατικό. Αντίθετα καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουν προς το παρόν οι ξενοδόχοι του νομού Πιερίας.

Της Νικολέτας Μπούκα

Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανό κρούσμα της νέας γρίπης δηλώνουν οι ξενοδόχοι του νομού Χαλκιδικής. Ήδη εδώ και έναν μήνα έχουν ζητήσει και έχουν λάβει σχετικές οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, για να γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα διαχειριστούν ενδεχόμενο περιστατικό. Ταυτόχρονα τηρούν στάση αναμονής έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα τους αποσταλούν και νέες οδηγίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, μετά τη σύσκεψη που είχε η Ομοσπονδία με τους υπευθύνους του υπουργείου Υγείας.

“Η Ένωσή μας ήταν η πρώτη πανελλαδικά που πριν από έναν μήνα ζήτησε οδηγίες και συμβουλές από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τη διαχείριση πιθανών περιστατικών της νέας γρίπης. Έχουμε ήδη ενημερώσει όλα τα μέλη μας και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το νοσοκομείο Πολυγύρου όσο και με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η δημιουργία ειδικού χώρου στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής ούτε φυσικά είναι δυνατό να κρατηθούν σε απομόνωση τουρίστες οι οποίοι ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα της νέας γρίπης. “Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουμε το ρόλο του γιατρού, αφού δεν είμαστε γιατροί. Συνήθως οι ξενοδοχειακές μονάδες που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων διαθέτουν γιατρό, ενώ οι υπόλοιπες συνεργάζονται με γιατρούς. Δεν είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε τους γιατρούς, απομονώνοντας τουρίστες. Για το λόγο αυτό είμαστε σε συνεργασία με το νοσοκομείο Πολυγύρου και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ”, εξηγεί ο κ. Τάσιος.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Η ΠΙΕΡΙΑ

Αντίθετα καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουν προς το παρόν οι ξενοδόχοι του νομού Πιερίας. Όπως δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιάννης Μπούρος, το 80% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο νομό είναι μικρές μονάδες, ενώ οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας αφορούν κατά κύριο λόγο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. “Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε σε ένα τέτοιο θέμα υγείας. Περιμένουμε να μας δοθούν οδηγίες, αν και δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, αφού η πλειονότητα των τουριστών που επισκέπτεται την περιοχή μας φτάνει μέσω του αεροδρομίου ΅ΜακεδονίαΆ, οπότε ελέγχεται από τις ειδικές κάμερες”, τονίζει ο κ. Μπούρος.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ

Οι οδηγίες που εξέδωσε το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προβλέπουν τα εξής: – Ύπαρξη σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλού εξαερισμού και εύκολης πρόσβασης σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. – Για άτομα που πληρούν τον ορισμό κρούσματος ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί άμεσα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στα τηλέφωνα 210 5212054, 5222339 και 5212000. – Συνιστάται στον ασθενή να παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειστή. Το σύστημα κλιματισμού του δωματίου μπορεί να παραμείνει ανοιχτό. – Στον ασθενή χορηγούνται χειρουργική μάσκα και χαρτομάντιλα. Αν υπάρχει συνοδός ασθενούς, πρέπει να του χορηγηθεί μάσκα. – Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος του προσωπικού του ξενοδοχείου συνιστάται να ασχολείται αποκλειστικά με το κρούσμα. – Οι επαγγελματίες υγείας που θα έλθουν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης (ποδιά, μάσκα, γάντια). – Μετά την αποχώρηση του ασθενούς απαιτούνται καθαριότητα και απολύμανση του δωματίου του.

Καβάλα: Χωρίς θερμική κάμερα το αεροδρόμιο

Δούρειος ίππος για την είσοδο στη χώρα μας ανθρώπων που πάσχουν από τη νέα γρίπη θεωρείται το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” της Χρυσούπολης Καβάλας, καθώς δεν έχει τοποθετηθεί θερμική κάμερα, ώστε να ανιχνεύονται έγκαιρα οι φορείς του νέου ιού. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο η θερμική κάμερα είναι απαραίτητη για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, διότι είναι μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου των τουριστών στη χώρα μας. Όπως παρατηρεί ο αερολιμενάρχης Καβάλας Μιλτιάδης Παπαμιλτιάδης, “εμείς δεν έχουμε πάρει καμία ειδοποίηση ότι κάποια στιγμή θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες στο αεροδρόμιο. Δεν ξέρω αν ο υπουργός ξέχασε το αεροδρόμιο της Καβάλας, γιατί αυτό είναι ένα θέμα που του αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας”.

Από τα υπόλοιπα μέτρα σχετικά με το νέο ιό της γρίπης, αυτά που υπάρχουν στο αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” είναι οι ενημερωτικές αφίσες. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η λειτουργία ιατρείων σε πολλά αεροδρόμια της χώρας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος, αλλά και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” της Χρυσούπολης έχει εξαιρεθεί.