Σε έξαρση βρίσκεται ο αλκοολισμός στην Ευρώπη

.

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Την όγδοη θέση στον κατάλογο με τις δέκα κορυφαίες αιτίες θανάτου καταλαμβάνει διεθνώς το αλκοόλ, καθώς λόγω της κατανάλωσής του 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση. Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται έξαρση του αλκοολισμού στην Ευρώπη, γεγονός που, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αποδίδεται στην οικονομική κρίση, στο αυξανόμενο άγχος και στην ανασφάλεια. Αυτό τονίζει ο ευρωβουλευτής της Ν. Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι παρά την έξαρση που παρατηρείται στην κατανάλωση αλκοόλ, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ουραγός στην προστασία των ανηλίκων από αυτό.

Χωρίς σαφές όριο

Οπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής στη σχετική ερώτηση του κ. Παπανικολάου, η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν πλέον τις μόνες χώρες στην Ε. Ε. όπου δεν έχει θεσπιστεί ένα σαφές όριο ηλικίας για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (υφίσταται το όριο των 16 ετών για σερβίρισμα αλκοόλ και όχι κατανάλωση).

Η τελευταία χρονικά επιδημιολογική έρευνα στη χώρα μας (διεξήχθη το 2007 στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας ΕSPAD) κατέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εφήβων (13 έως 18 ετών) έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά κάποιο οινοπνευματώδες ποτό και το 27% αναφέρει ότι έχει πιει τουλάχιστον 20 φορές τον τελευταίο χρόνο. Πρώτα σε προτίμηση μεταξύ των μαθητών έρχονται τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως ουίσκι, βότκα, τεκίλα κ. ά. (24,8%), ακολουθούν η μπίρα (20,2%), το κρασί (19,7%) και τα αλκοολούχα αναψυκτικά (18,2%).

Συχνή κατανάλωση οινοπνευματωδών (δηλαδή κατανάλωση συχνότερη από 10 φορές τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την έρευνα) έχει κάνει σχεδόν ένας στους επτά εφήβους (14,5%), ενώ παρόμοιο ποσοστό καταγράφεται σε ό, τι αφορά την υπερβολική κατανάλωση, που σημαίνει πέντε ποτά στη σειρά περισσότερες από τρεις φορές τον τελευταίο μήνα. Το 8,2% των μαθητών αναφέρει ότι στους τελευταίους 12 μήνες είχε τουλάχιστον τρία περιστατικά μέθης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής οινοπνευματωδών ποτών παγκοσμίως. Η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 7,4% των προβλημάτων υγείας και των πρόωρων θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα νεαρά άτομα είναι αυτά που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς πάνω από το 10% των θανάτων γυναικών και περίπου το 25% των θανάτων ανδρών ηλικίας 15 έως 29 ετών σχετίζονται με την κατάχρηση οινοπνεύματος.