Σε γενικευμένη αναστάτωση οδηγείται το ΕΣΥ

Βενιζέλος Β.

Σε γενικευμένη επίσχεση εργασίας αναμένεται να προχωρήσουν από την 1η Ιουνίου οι γιατροί του ΕΣΥ, εάν μέχρι τότε η υπουργός Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δεν έχει προσέλθει σε διάλογο με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να υπογραφεί νέα συλλογική συμφωνία εργασίας μεταξύ των δύο μερών. Την απόφαση θα λάβει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα.

 

Κινητοποιήσεις διαρκείας αποφασίζουν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί

Υπενθυμίζεται ότι διανύουμε ήδη το προβλεπόμενο τρίμηνο μετά τη λήξη της ισχύος της πρώτης συλλογικής συμφωνίας εργασίας υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ και έτσι, εάν δεν έχει υπογραφεί νέα συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά για όλες τις ημέρες κάθε μήνα.

Η λήξη της ισχύος της συλλογικής συμφωνίας εργασίας υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ θέτει αυτομάτως σε ισχύ την ευρωπαϊκή οδηγία και τα δύο προεδρικά διατάγματα που περιορίζουν σε ανθρώπινα όρια το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, μάλιστα, οι γιατροί του ΕΣΥ καταθέτουν ήδη προγράμματα εφημεριών τα οποία προβλέπουν μόνο τέσσερις εφημερίες τον μήνα ανά γιατρό.

Από την πλευρά της η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου τηρεί και σε αυτό το θέμα σιγή ιχθύος, με αποτέλεσμα να παραμένουν παντελώς άγνωστες οι προθέσεις της! Πάντως, η διαφαινόμενη άρνηση της υπουργού Υγείας να προσέλθει σε διάλογο με την ΟΕΝΓΕ για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή νέας συλλογικής συμφωνίας εργασίας απειλεί να οδηγήσει το ΕΣΥ σε μεγάλη αναστάτωση, ενώ υποχρέωσε πρόσφατα τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Στ. Τσούκαλο να παρατηρήσει δηκτικά: “Η κ. υπουργός Υγείας δεν φαίνεται να άγχεται για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων”.

Είναι προφανές ότι η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου βρίσκεται δέσμια των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά η πρώτη συλλογική συμφωνία εργασίας υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ δημιουργεί υποχρέωση στην ίδια να προσέλθει στον διάλογο που ζητούν οι γιατροί του ΕΣΥ, έστω και μόνο για να διατυπώσει την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΟΕΝΓΕ.

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η υπουργός Υγείας θα υποχρεωθεί λίαν συντόμως να δώσει λύση στην αναστάτωση που θα προκύψει από τη θέση σε ισχύ της ευρωπαϊκής οδηγίας και των δύο προεδρικών διαταγμάτων για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών.

 

Δεν απαντά…

Την ίδια στιγμή για συστηματική άρνηση της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου να απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάνει λόγο ο τομέαρχης Υγείας της Ν.Δ. Μάρ. Σαλμάς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικο, και ζητεί να υπάρξει σχετική σύσταση προς την υπουργό Υγείας.

Τέλος, τον ξυλοδαρμό μέλους του Δ.Σ. της από ασφαλίτη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πορείας διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών στην Πάτρα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ).