Σε ιδιώτες πολυϊατρεία και διαγνωστικά κέντρα

 

Απελευθερώνεται πλήρως το ιατρικό επάγγελμα και όποιος επιθυμεί, ακόμα και μη γιατρός, έχει τη δυνατότητα να ανοίγει όσα ιατρεία θέλει, σε όποια περιοχή της χώρας επιλέγει. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του νόμου 3919/2011, που εστάλη προς κάθε αρμόδιο φορέα. Η κίνηση «ανοίγματος» του ιατρικού επαγγέλματος χαρακτηρίστηκε αιφνιδιαστική από τους γιατρούς, οι οποίοι εξαρχής ήταν αντίθετοι.

Η εγκύκλιος δίνει το «πράσινο φως» για την απόκτηση διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων από ιδιώτες, καθώς αίρεται ο περιορισμός που όριζε ότι το 51% του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να ανήκει σε ειδικευμένους γιατρούς ή οδοντιάτρους. Επιπλέον, προβλέπεται η λειτουργία παραρτημάτων σε όλη την επικράτεια, αφού επιτρέπεται στους ιδρυτές να κατέχουν περισσότερες από μία άδεια ίδρυσης.

 

Επιστολή του ΙΣΘ

Η απόφαση προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των ιατρικών συλλόγων, που θεωρούν ότι η εγκύκλιος διαμορφώνει όρους ιδιωτικής αγοράς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ζητούν την άμεση ανάκλησή της. Σε επιστολή του προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) αναφέρει: «Αποτελεί ντροπή για σας που την υπογράψατε, για την Ελλάδα που καθίσταται παγκόσμιο αρνητικό πρότυπο, για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό που τον διαγράφετε. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετείτε ψευδόμενος κατά συρροή και με την επιστημονική σας αυθεντία έναντι 100.000 επιστημόνων από το Μάρτιο του 2011; Εναντι ποίου τιμήματος εξανδραποδίζετε τους ιατρούς της χώρας που γέννησε τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη;».

Σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (ΑΕΓ) υπογραμμίζεται ότι η εγκύκλιος καταργεί κάθε διαδικασία για την άδεια λειτουργίας και αδειοδότησης για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξομοιώνοντας τις εταιρίες αυτές με τις εμπορικές και μετατρέποντας τους γιατρούς σε υπαλλήλους των μεγάλων «σούπερ μάρκετ» της υγείας.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ