Σε ιδιώτη η ανάθεση διαγωνισμών

Νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ προωθεί το υπουργείο Υγείας

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Η ανάθεση σε ιδιώτη των διαγωνισμών για τις προμήθειες του ΕΣΥ είναι η αλλαγή που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος του χώρου των προμηθειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, το νέο σύστημα προμηθειών θα προβλέπει την ανάθεση με διεθνή διαγωνισμό σε ιδιωτικό φορέα (έναν ή τρεις) των κεντρικών διαγωνισμών για τις προμήθειες του ΕΣΥ, βάσει των προδιαγραφών που θα καθορίζουν τα νοσοκομεία, οι Υγειονομικές Περιφέρειες και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας που θα μετατραπεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Ο ιδιώτης θα διαπραγματεύεται τις τιμές των υλικών, τα οποία θα αποθηκεύει κεντρικά και θα διανέμει στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας θα υπογράφει σύμβαση με τον ιδιώτη με προσυμφωνημένο κέρδος, το οποίο θα αυξάνει αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές των υλικών. Δηλαδή, όσο πιο φτηνές τιμές θα επιτυγχάνονται για το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος του. Η πληρωμή των προμηθευτών θα γίνεται επίσης μέσω του ιδιωτικού φορέα.

Στόχος του νέου συστήματος η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει από το 2012, είναι η μείωση του χρόνου που απαιτείται για τους διαγωνισμούς, αλλά και της σχετικής δαπάνης. Οπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος εκτιμάται ότι το 2012 θα εξοικονομηθούν περί τα 250.000.000 ευρώ. Η νομοθετική πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή τέλος Νοεμβρίου.

Για τις αλλαγές ενημέρωσε χθες ο κ. Λοβέρδος τους εκπροσώπους των προμηθευτών, κάνοντας λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού των σχέσεων νοσοκομείων και προμηθευτών. Οπως είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, «ζητάμε ένα ποτήρι, μας πουλάτε δέκα. Εμείς όμως θέλουμε ένα, σε λογική τιμή και να το πληρώνουμε στην ώρα του. Να είναι μια συναλλαγή ευρωπαϊκού και όχι τριτοκοσμικού κράτους».

Ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος του έτους οι προμηθευτές θα έχουν εξοφληθεί μέσω ομολόγων για τα παλαιά χρέη (έως και το 2009) και με μετρητά για τις οφειλές του εννεαμήνου του 2010. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λοβέρδος ζήτησε έκπτωση. Οπως είπε, «εφόσον πληρώσουμε με μετρητά, να συμφωνήσουμε σε μια έκπτωση λογική, συμφέρουσα και ανθρώπινη». Και τόνισε ότι ήδη έχουν διασφαλισθεί 1,3 δισ. ευρώ «ζεστό χρήμα» για τις οφειλές του 2010. Σημείωσε δε ότι για το 2011 η προοπτική είναι να πληρώνονται οι προμηθευτές σε πραγματικό χρόνο.

Οι προμηθευτές, εμφανίστηκαν αρνητικοί στο ενδεχόμενο έκπτωσης για το 2010, ενώ έκαναν παρατηρήσεις για το νέο σύστημα προμηθειών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι διαρκείς ανάγκες συντήρησης στα υψηλής τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα.