Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση μοιράζει “έκτακτες” παροχές

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, με τον Γιώργο Παπανδρέου να μπει στην “πρώτη γραμμή” της προεκλογικής προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα καταφεύγοντας αιφνιδιαστικά αφενός σε αόριστες εξαγγελίες παροχών και, αφετέρου, σε διακαναλική συνέντευξή του τη Δευτέρα, απόφαση πρωτοφανή για προεκλογική αυτοδιοικητική μάχη.

 

Διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα

Ενδεικτικό των μεγάλων προβλημάτων που εκτιμούν στο Μαξίμου ότι θα αντιμετωπίσουν στην κάλπη της 7ης Νοεμβρίου οι υποψηφιότητες του κυβερνώντος κόμματος είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πολιτικοποιεί την αναμέτρηση περισσότερο από ποτέ θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα “σωτηρία ή χρεωκοπία”. Την ίδια στιγμή, ενώ στην κυβέρνηση θέλουν να δείξουν, έστω και καθυστερημένα, ότι τραβούν “κόκκινη γραμμή” απέναντι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η Ε.Ε. της κάνει προεκλογικό “δώρο” δημοσιοποιώντας τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στα μέσα Νοεμβρίου. Το ζήτημα των αντιδράσεων των αγορών απέναντι σε αυτή την εξέλιξη ενδεχομένως να συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε συνάντηση που είχε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό σύμβουλό του Τ.Π. Σκιόπα.

Έτσι, σε προεκλογική του ομιλία χθες στο Περιστέρι με τον Γ. Σγουρό και τον υποψήφιο δήμαρχο Κ. Λαλένη, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση για 500.000 “χαμηλοσυνταξιούχους” και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους, κάτι που θα εξαγγελθεί τις “επόμενες μέρες”. Ωστόσο ακόμα και συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για “συμβολική” κίνηση “και τίποτα παραπάνω”, η οποία, όπως έλεγαν, δεν θα υπερβαίνει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ενίσχυση αυτή “ελάχιστο φόρο τιμής” στους χαμηλοσυνταξιούχους που σήκωσαν μεγάλο βάρος, προσθέτοντας ότι αυτή η ενίσχυση είναι “αυτό που μπορούμε σήμερα”. “Αυτά τα μέτρα μας τα επιβάλλει μόνο η συνείδησή μας” είπε ο κ. Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ύψος και οι προϋποθέσεις χορήγησής της θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

 

Το δίλημμα των εκλογών

Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου οι πολίτες θα αποφασίσουν ξεκάθαρα πού θα πάει η χώρα προσθέτοντας ότι συγκρούεται η αντίληψη που αρέσκεται στη στασιμότητα και την καπηλεία των προβλημάτων, η οποία τελικά οδηγεί στο “πισωγύρισμα”, και η αντίληψη που θέλει να συγκρουστεί με τα προβλήματα.

Στη διακαναλική συνέντευξή του αναμένεται να θέσει ακόμα πιο ξεκάθαρα το δίλημμα “σωτηρία ή χρεωκοπία”. Επιπλέον κάλεσε σε υπερψήφιση όσων πιστεύουν στον “Καλλικράτη” και όσων έχουν σχέδια για τις περιοχές τους και όχι “εύκολους εντυπωσιασμούς”. Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ο “Καλλικράτης”.

 

“Καμία περαιτέρω επιβάρυνση”, αλλά και “τήρηση” του Μνημονίου

Ακόμη, παρόλο που ο κ. Παπανδρέου θέλησε να διαβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων και καμία επιβάρυνση των φορολογικών συντελεστών, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Ειδικότερα χαρακτήρισε “ασπίδα” τον μηχανισμό στήριξης λέγοντας ότι αυτή την ασπίδα τη “σηκώνουν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και εμείς” και τονίζοντας πως “στόχος μας είναι να τη σηκώνουμε μόνοι μας και να φύγουμε από την επιτήρηση”. Επιπλέον, είπε ότι “η ασπίδα αυτή δεν πρέπει να πέσει πρόωρα κάτω και αυτό σημαίνει ότι είναι ώρα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών” και πως η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς της υποχρεώσεις, καθώς “η ασπίδα μπορεί να πέσει από την άλλη μεριά” και ότι “οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν, αλλά μέχρις εκεί”.

Μιλώντας για τον “νέο πατριωτισμό” ανέφερε ότι αυτός σημαίνει συμμετοχή όλων ανάλογα με τις δυνατότητές τους, πάταξη της ατιμωρησίας, βοήθεια στον αδύναμο, καλλιέργεια όλων των δυνάμεών μας και πορεία προς μια άλλη ανάπτυξη.

 

Σαρωτικές αλλαγές σε υγεία και ασφαλιστικά ταμεία

Νωρίτερα ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωνε ότι “δεν πολιτευόμαστε με βάση την τρόικα, πολιτευόμαστε με βάση το δημόσιο συμφέρον και μόνο” και ότι, παρόλο που η συνεργασία με τους ξένους εταίρους είναι απαραίτητη, “εκεί που πραγματικά δίνουμε λογαριασμό και απολογούμαστε είναι στον ελληνικό λαό και οφείλουμε να βάλουμε το πλαίσιό μας”.

Πάντως, προανήγγειλε σαρωτικές “διαρθρωτικές” αλλαγές στον τομέα της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, αναφέροντας ότι και για αυτά “οι αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση αφορούν τον εξορθολογισμό και τη μείωση της σπατάλης”.

Ένα ακόμα σημάδι ανησυχίας της κυβέρνησης αποτελεί η απόφαση του κόμματος να στηρίξουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αττικής τους “πράσινους” υποψήφιους, με επισκέψεις τους σε όλα τα διαμερίσματα της Περιφέρειας.

 

ΣΥΝ: Πού πάτε, κύριε πρωθυπουργέ;

“Φαίνεται πως, πρωθυπουργός έχει επιλέξει τον μονόλογο των συνεντεύξεων ή των εισηγήσεων σε επιλεγμένα ακροατήρια, αντί του δημοκρατικού διαλόγου και της αντιπαράθεσης των επιχειρημάτων εντός του Κοινοβουλίου” ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή την απόφαση, για δεύτερη φορά στον ίδιο μήνα, να μην προσέλθει την Παρασκευή στη Βουλή για την ώρα του πρωθυπουργού.

“Ακόμα και αν η επίκληση του φορτωμένου προγράμματος του πρωθυπουργού αποτελεί μια καλή δικαιολογία, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να τον αντικαταστήσει κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης;” αναφέρει και καταλήγει: “Πρόκειται για φυγομαχία μπροστά στις εκλογές”.