ΣΕ ΚΑΘΟΔΟ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νανά Νταουντάκη

 


ΣΕ ΚΑΘΟΔΟ βρίσκεται το πανδημικό κύμα της γρίπης στην Ελλάδα, παρά τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα κρούσματα. Εν τούτοις ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα νέο πανδημικό κύμα και γι΄ αυτόν τον λόγο η χώρα μας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επιφυλακή, τουλάχιστον ώς και την άνοιξη.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε μια χωρίς επισημότητες συνάντηση που είχαν με τους δημοσιογράφους:

● Περίπου το 10%-15% του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει εκδηλώσει συμπτώματα και έχει νοσήσει από τη νέα γρίπη.

● Στα παιδιά το ποσοστό όσων έχουν εκδηλώσει συμπτώματα κυμαίνεται από 30% έως 40%.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ωστόσο ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει αποκτήσει ανοσία και επομένως εξακολουθεί να κινδυνεύει από τη νέα γρίπη. Αναφέρουν μάλιστα ως ενδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι το 20%-30% των θανατηφόρων περιστατικών αφορά ανθρώπους χωρίς προηγούμενο νόσημα, δηλαδή υγιείς. Αν αυτοί είχαν εμβολιαστεί- υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Κέντρουτώρα θα ζούσαν και για τον λόγο αυτό συνιστούν να συνεχιστεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, και κυρίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σενάριο για δεύτερο κύμα
«Το πανδημικό κύμα στη χώρα μας μπορεί να βρίσκεται σε κάθοδο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γ. Σαρόγλου, «αλλά το ενδεχόμενο ενός δεύτερου πανδημικού κύματος όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι το πιθανότερο από όλα τα σενάρια».

Ο λοιμωξιολόγος κ. Τ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «ο κίνδυνος από τη νέα γρίπη είναι υπαρκτός» προσθέτοντας ότι σε σχέση με την κοινή εποχική γρίπη κινδυνεύουν μικρότερες ηλικίες. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου είναι πολύ μεγάλη, ενώ οι τυχόν παρενέργειες που έχουν καταγραφεί δεν είναι σοβαρές.

Εγκύκλιος στα νοσοκομεία
Έτσι, στηρίζοντας την άποψη της συνεχιζόμενης πρόληψης λόγω του φόβου νέας έξαρσης της γρίπης, από το ΚΕΕΛΠΝΟ αποστέλλεται εγκύκλιος σε όλα τα νοσοκομεία και τους γιατρούς της χώρας. Σε αυτή την εγκύκλιο, οι επίσημες επιστημονικές εταιρείες της χώρας θα προτρέπουν τους συναδέλφους τους να εμβολιάζουν τους πολίτες, ενώ θα παρέχονται και οδηγίες για την ορθολογική χρήση των αντιιικών φαρμάκων.

Από τη μεριά τους ο επίσης λοιμωξιολόγος κ. Μ. Λαζανάς και η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκαν στην… αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, αφού η συμμετοχή των πολιτών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παραδέχτηκαν ότι «έγιναν λάθη σε επικοινωνιακό επίπεδο» (όπως για παράδειγμα με το έντυπο συναίνεσης για τον εμβολιασμό) και πως δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους ίδιους τους γιατρούς τόσο για την αναγκαιότητα όσο και για την ασφάλεια του εμβολίου.