Σε κίνδυνο περισσότερα από 900 παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού μιλά στη “Θ” για τις οικογένειες σε κρίση στην πόλη μας

“Μέχρι σήμερα έχουμε απορρίψει 903 αιτήματα παιδιών από όλη την Ελλάδα, τα οποία θα ήθελαν να φιλοξενηθούν στο σπίτι που μας έχει παραχωρηθεί στο Φοίνικα”

Περισσότερα από 600 άτομα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε… κρίση. Από αυτά τα 250 τουλάχιστον είναι παιδιά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές του παραρτήματος του Χαμόγελου του Παιδιού που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης.

 

Οικογένειες σε κρίση είναι αυτές που δεν διαθέτουν τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν. Συχνά αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα στέγης, ενώ το βασικό τους πρόβλημα είναι η καθημερινή τους επιβίωση. Αυτούς τους ανθρώπους βοηθά η ΜΚΟ Χαμόγελο του Παιδιού. Όπως εξηγεί στη “Θ” η εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού, ψυχολόγος, Ράνια Βατσκαλή, “έχουμε συγκεντρώσει έναν αριθμό 140-150 οικογενειών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες βρίσκονται σε άμεση ανάγκη. Πολλές από αυτές τις οικογένειες είναι μονογονεϊκές. ¶λλες πάλι είναι πολύτεκνες. Σε μια αποθήκη που δημιουργήθηκε πρόσφατα πίσω από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουμε τις προσφορές που δεχόμαστε είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από επιχειρήσεις, προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους”.

Συγκινητικές δωρεές

Οι προσπάθειες που κάνουν τα μέλη της ΜΚΟ Χαμόγελο του Παιδιού στηρίζονται αποκλειστικά στις δωρεές και στον εθελοντισμό των ανθρώπων της διπλανής πόρτας και των επιχειρήσεων. Ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, η βοήθεια του κόσμου είναι όχι μόνο σημαντική αλλά και συγκινητική. Πρόσφατα ένας ιδιώτης από την Καβάλα δώρισε στην οργάνωση δύο σπίτια στην Ηρακλείτσα, τα οποία αρχικά θα χρησιμοποιηθούν για να φιλοξενήσουν παιδιά για την καλοκαιρινή περίοδο και αργότερα θα χρησιμοποιηθούν ως μόνιμη στέγη για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ανάγκη για τη μόνιμη στέγαση παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι πλέον ιδιαίτερα μεγάλη. “Μέχρι σήμερα έχουμε απορρίψει 903 αιτήματα παιδιών από όλη την Ελλάδα, τα οποία θα ήθελαν να φιλοξενηθούν στο σπίτι που μας έχει παραχωρηθεί στο Φοίνικα. Σήμερα στον ξενώνα αυτό φιλοξενούνται 24 παιδιά ηλικίας από 3 μηνών έως 14 ετών. Τα παιδιά μας”, λέει η Ράνια Βατσκαλή, “πηγαίνουν σχολείο, κάνουν αθλητισμό και αγγλικά. Ακολουθούμε δηλαδή το πρόγραμμα και τις συνήθειες μιας κανονικής οικογένειας. Τώρα το Πάσχα ψήσαμε όλοι μαζί αρνί στην αυλή”.

Πρότυπη μονάδα για μεταφορά νεογνών

Η μία και μοναδική κινητή μονάδα για τη μεταφορά νεογνών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί μία ακόμη προσφορά προς την οργάνωση. Πρόκειται για μια ειδική κινητή μονάδα στελεχωμένη με διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι πληρώνονται από το Χαμόγελο του Παιδιού. Η μονάδα εξυπηρετεί περιστατικά από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και είναι στη διάθεση των ανθρώπων που την έχουν ανάγκη. Αντίστοιχο έργο επιτελεί και η μονάδα μεταφοράς παίδων με παιδοογκολογικά προβλήματα.

“Στο τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο, στο οποίο θα στεγαστούν υπηρεσίες της οργάνωσης αλλά και οι άνθρωποι που θα απαντούν στην τηλεφωνική γραμμή SOS1056. Το κτίριο στο οποίο θα στεγαστούν οι υπηρεσίες είναι προσφορά μιας Θεσσαλονικιάς”, λέει η κ. Βατσκαλή.

Σ.Μ.