Σε κρίσιμη κατάσταση το NHS, αλλά ο Σούνακ αρνείται να πει αν πηγαίνει σε ιδιώτη γιατρό

Οργή έχει προκαλέσει στη Βρετανία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, αρνήθηκε να απαντήσει στο BBC αν ο ίδιος χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) ή αν τον παρακολουθεί ιδιώτης γιατρός, την ώρα που χιλιάδες ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν πολλές ημέρες για να τους εξετάσει γιατρός. Το NHS αντιμετωπίζει ίσως τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του, καθώς δύο χρόνια πανδημίας και καταστροφικών κυβερνητικών πολιτικών το έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση, με υγειονομικούς να παραιτούνται και να μην υπάρχει προσφορά εργαζομένων για να τους αντικαταστήσουν.

Ήδη οι νοσηλευτές και τα πληρώματα ασθενοφόρων έχουν κάνει απεργίες ζητώντας αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες από τον τεράστιο πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση και καθώς η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και να συζητήσει, έχουν εξαγγείλει νέες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρίσι Σούνακ, πολυεκατομμυριούχος ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο BBC αρνήθηκε επανειλημμένα να πει εάν χρησιμοποιεί ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, επιμένοντας ότι «αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον δημόσιο διάλογο» και πως η υγειονομική του περίθαλψη είναι «προσωπική επιλογή».

Η επικεφαλής του συνδικάτου νοσηλευτών Πατ Κάλεν επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει «να συμπεριφέρεται όπως κάθε δημόσιος υπάλληλος» και πει ποιος γιατρός τον βλέπει: «Αυτό έχει να κάνει με τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο σκιώδης υπουργός Υγείας των Εργατικών, Ουές Στρίτιν, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Επισήμανε ότι η απάντηση του πρωθυπουργού στην αυτή δείχνει ότι δεν κατανοεί τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του NHS.

Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος Λόρα Κουένσμπεργκ, επισήμανε στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι είναι τεράστιο το δημόσιο ενδιαφέρον για τις αποφάσεις του και πως ακόμη και η πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Μάργκαρετ Θάτσερ δεν φοβήθηκε να δηλώσει ότι την παρακολουθεί ιδιώτης γιατρός.

Μετά τις πιέσεις, σαν γνήσιος φιλελεύθερος, ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι η υγειονομική περίθαλψη του καθενός είναι «κάτι που είναι ιδιωτικό», ότι ο ίδιος «μεγάλωσε σε μια οικογένεια συνδεδεμένη με το NHS», με πατέρα γιατρό και μητέρα φαρμακοποιό, αλλά πρόσθεσε ότι, γενικά, «θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα», ώστε οι ασθενείς να μπορούν να επιλέξουν πού θα κάνουν θεραπεία. Είπε επίσης ότι η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη δημιουργεί ένα σύστημα δύο επιπέδων, όπου οι ασθενείς είναι ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές όσον αφορά τη θεραπεία τους.

Πίεση λόγω γρίπης και Covid

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το βρετανικό σύστημα υγείας βρίσκεται ξανά υπό αυξημένη πίεση, λόγω της απότομης αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 και γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι αναμονές για εξετάσεις και οι καθυστερήσεις στις διακομιδές από ασθενοφόρα είναι στα χειρότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.
Η πίεση στο NHS είναι «αφόρητη και μη βιώσιμη», σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) που εκπροσωπεί τους γιατρούς. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της, καθηγητής Φιλ Μπάνφιλντ, κάλεσε την κυβέρνηση να «κινητοποιηθεί και να λάβει άμεσα μέτρα» για την επίλυση της κρίσης.

Ορισμένα νοσοκομεία έχουν δηλώσει «κατάσταση κρίσιμης κατάστασης» δεχόμενα μόνο πολύ επείγοντα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.

«Κινδυνεύουν ασθενείς»

Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Γιατρών Επειγόντων Περιστατικών (RCEM), το οποίο παρακολουθεί την περίθαλψη στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, το NHS αντιμετωπίζει τον χειρότερο χειμώνα όσον αφορά τις αναμονές στα Επείγοντα και ορισμένα τμήματα βρίσκονται σε «πλήρη κατάσταση κρίσης». Ο αντιπρόεδρος του Κολεγίου, Δρ Ίαν Χίγκινσον, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς.

Μιλώντας στο BBC Radio 5, είπε ότι οι αναμονές που βιώνουν οι ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ήταν «τρομακτικές» και πως έχει ακούσει για αναμονή έως και τεσσάρων ημερών. «Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών βρίσκονται σε μια πραγματικά δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις μια πλήρη κατάσταση κρίσης αυτή τη στιγμή… και σε πολλές περιπτώσεις δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε περίθαλψη στα πρότυπα που θα θέλαμε».

Πάντως, ο Ρίσι Σουνάκ ενώ αναγνώρισε ότι το NHS ήταν «αναμφισβήτητα υπό τεράστια πίεση», όταν ρωτήθηκε εάν το σύστημα υγείας βρίσκεται σε «κρίση», είπε ότι ενώ η ανάκαμψη από την πανδημία «θα είναι δύσκολη», είναι αισιόδοξος ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».