Σε όλους τους παθολόγους η τήρηση των Ατομικών Φακέλων Υγείας – Καταργείται το gatekeeping!

P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>
Του Βασίλη Βενιζέλου


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”> 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Μία πολύ σημαντική είδηση, η οποία μαρτυρά ευρείες συνέπειες στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, συνέπειες οι οποίες φθάνουν έως την ουσιαστική κατάργηση του gatekeeping, «έβγαλε» η συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ) και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με θέμα συζήτησης τις σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με την ανάπτυξη της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας!


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει με σχετική ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου η ΕΕΠΕ, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε στην Ένωση ότι επεξεργάζεται ήδη υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει ότι την ευθύνη για την τήρηση των Ατομικών Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων δεν θα έχουν εφεξής αποκλειστικά και μόνον οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί παθολόγοι, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά όλοι οι παθολόγοι της χώρας μας, συμβεβλημένοι με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή μη συμβεβλημένοι με αυτήν.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Οι πολλαπλές συνέπειες του ως άνω νέου μέτρου στην «μεταμόρφωση» του νέου συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι περισσότερο από προφανείς…


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Τι λέει η ανακοίνωση της ΕΕΠΕ:


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Όσον αφορά τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχετικά με την επιλογή οικογενειακού ιατρού, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών ιατρών μέχρι 31/12.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Ο θεσμός του gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία δεν θα αφορά τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και/ή την παραπεμπτικογραφία για όλους τους παθολόγους.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Συζητήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών και υπήρξε διάθεση βελτίωσης τους. Θα προγραμματιστεί σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα κ. Βαρδαρό.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Όσον αφορά προκηρύξεις νέων θέσεων-συμβάσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς ιατρούς και παιδίατρους, με κατάργηση του διαζευκτικού «ή» στις προκηρύξεις των θέσεων.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Μετά την επισήμανση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ζητήθηκε η συμβολή της ΕΕΠΕ για τη βελτίωσή τους σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση να συμπεριληφθούν οι παθολόγοι στη διαπραγμάτευση του ΠΙΣ για τις συλλογικές συμβάσεις ειδικών.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>