Site icon www.ygeianet.gr

Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση Παπαδήμου

“Δεν γίνεται σε κάθε Υπουργικό να γίνεται χαμός”. Η φράση ανήκει σε κορυφαίο υπουργό και δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Παπαδήμου, πριν καν κλείσει ενάμιση μήνα ζωής

 

Μαξίμου και Ν.Δ. βρίσκονται ήδη σε τροχιά σύγκρουσης σε σχέση με τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, την ώρα που ο Γ. Καρατζαφέρης ψάχνει τρόπους να βγει από το κάδρο και να αναχαιτίσει την πολιτική φθορά που υφίσταται το ΛΑΟΣ, ενώ οι “δελφίνοι” του ΠΑΣΟΚ τυρβάζουν περί άλλα: περί την επόμενη μέρα του Κινήματος, για την ακρίβεια.

 

Συμβούλιο Αρχηγών

Καθ’ όλη την περασμένη εβδομάδα, στενοί συνεργάτες του Λ. Παπαδήμου δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να κρύψουν τη δυσφορία του πρωθυπουργού για την “εμμονή” του Αντ. Σαμαρά με την 19η Φεβρουαρίου, αλλά και για το γεγονός ότι οι “κορυφαίοι” του ΠΑΣΟΚ, αντί να ρυθμίζουν τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους, ξεδίπλωναν τη στρατηγική τους ως δελφίνων. Κάπως έτσι και έπειτα από ένα επεισοδιακό Υπουργικό Συμβούλιο για την -παρολίγον- περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ο Λ. Παπαδήμος αναγκάστηκε να προστρέξει στον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια, με στόχο να τον βοηθήσει να… αποφύγει τη Δημοκρατία: να αποφύγει, δηλαδή, τις εκλογές σε ενάμιση μήνα. Πράγματι, οι δύο άνδρες, που συνομίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την υπέρβαση του κυβερνητικού αδιεξόδου (μάλιστα η πρωτοβουλία της επαφής ανήκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα -και εφόσον δεν αλλάξει ο σχεδιασμός του Λ. Παπαδήμου- αναμένεται ο τελευταίος να ζητήσει από τον Πρώτο Πολίτη της χώρας να συγκαλέσει συμβούλιο των αρχηγών που στηρίζουν τη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Η νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά το τηλεφώνημα Παπούλια – Παπαδήμου, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του πρωθυπουργού, αφού σημειώθηκαν έντονοι διαπληκτισμοί μεταξύ υπουργών ακόμη και για την αποσυμφόρηση των φυλακών ή και για την παρουσία ή μη δικηγόρου σε διαδικασία συναινετικού διαζυγίου!

 

“Γαλάζιες” αντιδράσεις

Αργά χθες το απόγευμα, ο Λ. Παπαδήμος αναμενόταν να συναντήσει ξεχωριστά τον προέδρο της Ν.Δ. και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, που ενοχλήθηκε όταν έμαθε ότι ο Λ. Παπαδήμος, στο Υπουργικό της Τετάρτης, είχε αποφανθεί ότι “δεν υπάρχει ρητή ημερομηνία εκλογών στη συμφωνία των αρχηγών”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -ο μόνος κυβερνητικός εταίρος που διαφωνεί με παράταση του βίου της κυβέρνησης- αναμενόταν χθες να εμμείνει στην άρνησή του να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα -πέραν της δανειακής σύμβασης-, αλλά και στην “ενδεικτική” ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για διεξαγωγή εκλογών. Ο Λ. Παπαδήμος, από την πλευρά του, ήταν αποφασισμένος -ώς την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές- να ζητήσει διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του (τις περίφημες “καθαρές λύσεις” που λένε στο Μαξίμου), αλλά και να ζητήσει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να μην… κοιμάται αγκαλιά με το ημερολόγιό του. “Δεν είναι αορίστου χρόνου η κυβέρνηση, αλλά να μην περιμένουμε να αδειάσει και η κλεψύδρα”, είναι η φράση που αποδίδεται στον Λ. Παπαδήμο και περιγράφει πλήρως το σκεπτικό του. “Το πολύ να δεχθούμε παράταση δύο-τριών εβδομάδων”, απαντά η πλευρά Σαμαρά. Εξάλλου, ενώ ο προέδρος της Ν.Δ. προσπαθεί να αποφύγει περαιτέρω πολιτική φθορά ψηφίζοντας νέα σκληρά μέτρα (κι ας τα ψήφισε στον προϋπολογισμό του 2012), ο Λ. Παπαδήμος φέρεται αποφασισμένος να εφαρμόσει ό,τι ζητήσει η τρόικα, προκειμένου να μη διασαλευθούν η 7η δόση-μαμούθ των 89 δισ., αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση.

 

Απειλές “χρεωκοπίας”

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των αρχηγών, προκειμένου όλοι μαζί να… προσπαθήσουν να πείσουν τον Αντ. Σαμαρά “να τιμήσει την υπογραφή του”, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. “Τιμάμε την υπογραφή μας και εμείς υπογράψαμε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου”, απαντούν πηγές της Συγγρού. Παράλληλα, από το περιβάλλον του Λ. Παπαδήμου επιστρατεύεται ήδη ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τη Ν.Δ.: η απειλή χρεωκοπίας. “Αν τα κόμματα δεν στηρίξουν την κυβέρνηση, δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν θα χρεωκοπήσει η χώρα”, είπε το βράδυ της Πέμπτης στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντ. Καψής, που αποκάλυψε τον νέο τρόπο παράκαμψης των διακομματικών διαφορών που έχει εφεύρει το Μαξίμου: όταν ένα νομοσχέδιο δεν θα συγκεντρώνει τη συμφωνία όλων των υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή και… όποιος θέλει θα το ψηφίζει. Έως ότου να γίνει “ατύχημα” σε κάποια σοβαρή ψηφοφορία και να οδηγηθεί η συγκυβέρνηση σε διάλυση εξ αντικειμένου…
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, προχθές, τις απειλές χρεωκοπίας επιστράτευσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας ότι “αυτή τη στιγμή παίζεται αν θα παραμείνουμε ή όχι στην Ευρωζώνη” και προσθέτοντας ότι “αν η κυβέρνηση αυτή δεν προφτάσει, η Ελλάδα θα πεινάσει”.

 

Κατάθλιψη και κατάρρευση

Σε κάθε περίπτωση, ενώ ο Λ. Παπαδήμος προσπαθεί να αποσοβήσει μια μείζονα κυβερνητική κρίση που θα τον οδηγούσε στην έξοδο, ο ίδιος φαίνεται πως έχει σπαταλήσει όλες τις προσδοκίες που δημιούργησε η “ανάρρησή” του στον πρωθυπουργικό θώκο. Τα ποσοστά αποδοχής της συγκυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 30% σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, είναι οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ευρώπη; Η συγκεκριμένη έρευνα-σοκ έδειξε ότι το 99% των Ελλήνων βλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 68% και οι Γερμανοί έχουν ποσοστά απαισιοδοξίας της τάξης του 20%.

 

ΠΑΣΟΚ: Από αναβολή σε αναβολή

Φυσικά, οι εκκρεμότητες που έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν επηρεάσει και τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Το Πολιτικό Συμβούλιο, που ήταν να συνεδριάσει την περασμένη Τετάρτη, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 27 του μηνός, με τον Γ. Παπανδρέου να δικαιολογεί την αναβολή επικαλούμενος την “κρισιμότητα των στιγμών” για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Πάντως, ήδη οι Ευ. Βενιζέλος και Αν. Λοβέρδος εμφανίζονται αποφασισμένοι να “πιέσουν” τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τα χαρτιά του και να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδοχή του. Την έξοδο στον Γ. Παπανδρέου αναμένεται να δείξει και ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Όμως, όλοι και όλα, ακόμη και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, εξαρτώνται από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών – γιατί αν αυτές διεξαχθούν γρήγορα, στα τέλη Φεβρουαρίου επί παραδείγματι, αυτό σημαίνει ότι σε έναν μήνα από σήμερα ξεκινά η προεκλογική περίοδος. Και αν συμβεί αυτό, τότε μάλλον θα επιλεγεί είτε η λύση της διαρχίας (άλλος πρόεδρος, άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός) είτε ο νέος αρχηγός θα εκλεγεί από συνέδριο-εξπρές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές…

Exit mobile version