Σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με αντικειμενικά κριτήρια

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δομές φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, παρουσιάσθηκε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί, αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου το σύστημα που ισχύει σήμερα, με την εισαγωγή νέου νομικού, κανονιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου.

 

Το νέο πλαίσιο, το οποίο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) 2007-2013, με εκτιμώμενο κόστος 280 εκατ. ευρώ, προβλέπει ενιαίους όρους για όλη την Επικράτεια και αντικειμενικά κριτήρια για όλους.

Βασική καινοτομία του νέου πλαισίου, αποτελεί το γεγονός ότι η διάθεση κάθε θέσης θα γίνεται από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας απευθείας προς την κάθε εργαζόμενη γυναίκα μητέρα, η οποία θα έχει δυνατότητα επιλογής για τη φύλαξη του παιδιού της μέχρι πέντε Σταθμούς μέσα στο Νομό που ζει.

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν πλέον και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, – όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση-, αλλά και περισσότερες κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Τα κριτήρια επιλογής για τη φιλοξενία παιδιών θα βασίζονται σε σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων με μοριοδότηση, ενώ μέχρι το 2013 στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από 14.000 που είναι σήμερα και να ξεπεράσει τους 16.000.

Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου για την παροχή σε γυναίκες θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και εφήβων είναι η αύξηση της προοπτικής απασχόλησης και η ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος.

Η πιο σταθερή εγγύηση ανάπτυξης και προόδου είναι η συνοχή και η αλληλεγγύη της κοινωνίας, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των σημερινών και των αυριανών εργαζομένων, τόνισε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Οι δομές φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών είναι το πρώτο έργο που προκηρύσσεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2007 -2013.

Στην παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου, που έγινε στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, παρέστησαν η υφυπουργός Απασχόλησης κα. Σοφία Καλαντζάκου, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος, ο γενικός γραμματέας διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Επικριτικά σχόλια με αιχμές για καθυστερήσεις και προχειρότητα, έγιναν από την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία, Εύη Χριστοφιλοπούλου.