Σε “υποχώρηση” ο ιός ενώ αυξάνονται οι νεκροί!

Στους 29 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη Α-Η1Ν1 στο Μεξικό μετά τον θάνατο άλλων τριών ανθρώπων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, στο Μεξικό, έχουν καταγραφεί 73 νέα κρούσματα της ασθένειας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στους 913, ενώ υπάρχουν ακόμα 39 «ύποπτα» κρούσματα. Στην πλειονότητά τους τα θύματα στο Μεξικό ήταν από 20 έως 39 ετών.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι ο ιός βρίσκεται σε φάση «υποχώρησης», με αποτέλεσμα οι αρχές να επιτρέψουν σε χιλιάδες επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους στο κοινό.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ιός έχει οδηγήσει σε 31 επιβεβαιωμένους θανάτους (29 στο Μεξικό και 2 στις ΗΠΑ). Επιδημιολόγοι στο Μεξικό όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τον πληθυσμό να εξακολουθήσει να λαμβάνει προφυλάξεις, ενώ αυστηρά μέτρα επιβάλλονται προληπτικά σε δεκάδες χώρες.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, προειδοποίησε για πιθανό «δεύτερο κύμα» του ιού Η1Ν1 τους επόμενους μήνες, λέγοντας ότι μπορεί να είναι σφοδρότερο από το πρώτο. «Οι ιοί της γρίπης είναι απρόβλεπτοι και ξέρουν να κρύβονται. Βασικό μας μέλημα είναι να εμποδίσουμε τον Η1Ν1 να αναμειχθεί με άλλους ιούς», υπογράμμισε η κ. Τσαν, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάσει πανικός. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατάσταση είναι το ίδιο σοβαρή με το 1918 (σ.σ. όταν η πανδημία ισπανικής γρίπης προκάλεσε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους). Ακόμη κι αν ανεβάσουμε τον δείκτη συναγερμού στο ανώτατο στάδιο 6, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Απλώς θα ζητήσουμε από τις υγειονομικές υπηρεσίες όλων των χωρών να παραμείνουν σε εγρήγορση», τόνισε η επικεφαλής του ΠΟΥ στην πρώτη της συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Ο βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Κεϊτζι Φουκούντα, εκτίμησε ότι τώρα ο ιός θα «ταξιδέψει» στο νότιο ημισφαίριο λόγω των χειμερινών συνθηκών, αλλά τόνισε πως η επιτήρηση οφείλει να διατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το θετικό, σύμφωνα με τον κ. Φουκούντα, είναι πως η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική έχουν να επιδείξουν μόνο σποραδικά κρούσματα. Και αυτά από ταξιδιώτες που προέρχονταν από τη Βόρειο Αμερική (κυρίως Μεξικό και ΗΠΑ) όπου έχουν εντοπιστεί οι μοναδικές εστίες επιδημιολογικής εξάπλωσης του ιού σε κατοικημένες περιοχές.

Ωστόσο ανησυχία προκάλεσε ο εντοπισμός άλλων 9 κρουσμάτων στη Βρετανία (ανάμεσά τους 7 παιδιά) που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό στη χώρα σε 27. Τα 5 παιδιά πήγαιναν στο ίδιο σχολείο, στο Ντάλγουιτς του νότιου Λονδίνου. Ηταν το τέταρτο που μπήκε σε καραντίνα στη Βρετανία.

Η μεξικανική κυβέρνηση θα στείλει ειδικό αεροσκάφος στην Κίνα για να παραλάβει 70 πολίτες της που τέθηκαν σε καραντίνα. Το Πεκίνο απέρριψε την κατηγορία για «διακρίσεις», καλώντας το Μεξικό να «συνεργαστεί ήρεμα» για την καταπολέμηση του ιού.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανέβασαν σε 286 τον αριθμό των βεβαιωμένων κρουσμάτων στο έδαφός τους, σε 36 από τις 50 πολιτείες. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στην Πορτογαλία, άλλα δύο στη Γαλλία (συνολικά τέσσερα), ενώ οι νοσούντες στην Ισπανία έφτασαν τους 40 και στη Νέα Ζηλανδία τους 5. Η Αργεντινή παραμένει «καθαρή», αλλά παρέτεινε επ αόριστον την απαγόρευση πτήσεων από το Μεξικό.