Σεισμόπληκτοι στην Εντατική

Εκκενώνεται- έπειτα από 3 ημέρες καθησυχασμού- το «¶γιος Ανδρέας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πάνος Θεοδωρακόπουλος
 

Νοσοκομείο «¶γιος Ανδρέας». Από τις «βεβαιώσεις» των αρμοδίων ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας έως την εκκένωσή του έπειτα από τρεις ημέρες, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά

Με καθυστέρηση τριών ημερών αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας η εκκένωση του νοσοκομείου «¶γιος Ανδρέας» στην Πάτρα, που υπέστη σημαντικές ζημιές από τα 6,5 Ρίχτερ της περασμένης Κυριακής. Παρά τις αρχικές βεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε πρόβλημα στο κτίριο, παρά μόνο σε μία πτέρυγα, αποφασίστηκε τελικά η πλήρης εκκένωσή του.
Την ίδια ώρα άρχισαν οι κατεδαφίσεις σπιτιών στα χωριά της Αχαΐας και της Ηλείας, ενώ από σήμερα επρόκειτο να αρχίσει η καταβολή των έκτακτων βοηθημάτων των 3.000 ευρώ στους πληγέντες.
Στο νοσοκομείο «¶γιος Ανδρέας» ο σεισμός έχει προκαλέσει ρηγματώσεις στην τοιχοποιία του, ενώ τα προβλήματα είναι εντονότερα στον χώρο των χειρουργείων. «Με καθυστέρηση αποφάσισαν την εκκένωση του νοσοκομείου», λέει το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας Τάκης Γεωργακόπουλος και συμπληρώνει: «1.300 άνθρωποι μαζί με τους ασθενείς κινδύνευσαν σε ένα κτίριο με σοβαρές βλάβες, που επιδεινώθηκαν με τον πρόσφατο σεισμό».
Στο νοσοκομείο μέχρι χθες το βράδυ παρέμεναν 70 ασθενείς και 5 σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας- αυτοί οι ασθενείς αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στα Γιάννενα.
Το νοσοκομείο «¶γιος Ανδρέας» λειτούργησε το 1974 καλύπτοντας τις ανάγκες για περίθαλψη ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Πριν από καιρό, το Τεχνικό Επιμελητήριο Αχαΐας είχε επισημάνει την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου, το οποίο είχε κτιστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959!
«Είμαι αναστατωμένος», λέει ο ασθενής Κώστας Λαμπρόπουλος, που νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου και προσθέτει: «Γύρω μου ρωγμές και πεσμένοι σοβάδες, ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε και πού θα μας μεταφέρουν».

Κατεδαφίσεις στη Βάλμη

Από χθες το πρωί άρχισε στη Βάλμη η κατεδάφιση των κατεστραμμένων σπιτιών. Συνεργεία της Νομαρχίας προχώρησαν στην κατεδάφιση άνω των 30 κτισμάτων και προχωρούν στην απομάκρυνση των ερειπίων, με τους κατοίκους του χωριού να βρίσκονται σε απόγνωση.
Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και έβλεπαν χθες ό,τι είχε απομείνει από τα σπίτια τους να γίνεται σωρός από μπάζα: «Ποιος έχει κουράγιο να τα ξαναφτιάξει;», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Στα χωριά όπου οι ζημιές είναι μικρότερες δεν έχει φθάσει ακόμη καμία βοήθεια: «Γυρίζω στους δρόμους όλη μέρα περιμένοντας τους μηχανικούς. Δεν έχει φανεί κανείς», λέει ο κ. Βασίλης Γκρίλας από το Χάβαρη Ηλείας. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε χωριά της Αχαΐας, όπως το Φλόκα. «Τρεις μέρες τώρα κοιμόμαστε έξω. Καμία βοήθεια δεν έχει έρθει…», λέει ο κ. Νίκος Διαμαντόπουλος.
● Να κηρυχθεί σεισμόπληκτη ολόκληρη η Αχαΐα αλλά και η Ηλεία ζητούν οι δήμαρχοι των δύο νομών.
Ο δήμαρχος της Πάτρας Ανδρέας Φούρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή στην Αχαΐα και την Ηλεία ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στους Νομούς Φωκίδας και Γρεβενών.