ΣΕΒ: Καταργήστε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο

ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥΣ

 

 

 

Την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία ζήτησαν χθες, μεταξύ άλλων, οι βιομήχανοι από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Μαύρο χιούμορ βιομηχάνων: «Δεν θέλουμε πρόσθετα προνόμια και κίνητρα», είπαν στον πρωθυπουργό. Του ζήτησαν απλώς να καταργήσει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων!…

Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, εμφανίστηκαν… σεμνά και ταπεινά, υπογραμμίζοντας ότι δεν διεκδικούν «πρόσθετα προνόμια και κίνητρα», όπως είπαν.

Επέσεισαν, όμως, τον κίνδυνο της διεθνούς υποβάθμισης της χώρας και της «ανέχειας ευρέων κοινωνικών στρωμάτων» στην περίπτωση που μέσα από τη σημερινή κρίση δεν τεθούν σε νέες ανθεκτικές βάσεις η ανάπτυξη και η κοινωνική πρόοδος.

Επαναλαμβάνοντας στερότυπα ότι το μόνο που διεκδικούν είναι η διαμόρφωση ενός ελεύθερου ορίζοντα υγιούς επιχειρηματικής βάσης, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, έθεσαν το δικό τους τρίπτυχο παρεμβάσεων στην οικονομία, δηλαδή «νοικοκύρεμα» και αναδιανομή στις κρατικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και των αμυντικών κονδυλίων, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με «αντικειμενικούς» φορολογικούς ελέγχους, καθώς και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς με κατάργηση και των τελευταίων προστατευτικών διατάξεων.

ΓΣΕΒΕ: υπάρχει «φοροανισορροπία»

«Φορολογούμαστε και με το παραπάνω», τόνισαν στον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕ) και εναντιώθηκαν ακόμη και στη σκέψη ότι μπορεί να χαμηλώσουν τα όρια φορολόγησης των επαγγελματιών (κάτι που είναι στις προθέσεις Αλογοσκούφη σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης για κάλυψη των ελλειμμάτων), υπογραμμίζοντας ότι το φορολογικό κόστος είναι ιδιαίτερα βαρύ για τις μικρές επιχειρήσεις.

Προς τούτο επικαλέστηκαν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου δαπανούν ένα επιπλέον ποσοστό 31% των φόρων που έχουν καταβάλει για φορολογική συμμόρφωση, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 2%.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕ ζήτησαν ακόμη επαναφορά του μέτρου του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις, το οποίο καταργήθηκε πριν από τρία χρόνια, όπως ισχύει σήμερα σε Ιταλία, Αυστρία κ.α., ενώ στο γραπτό υπόμνημα που παρέδωσαν στον κ. Καραμανλή αναφέρονται με μελανά χρώματα στην απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, γεγονός που έχει φέρει στο χείλος της απελπισίας χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπέρ της αυτοπεραί-ωσης οι έμποροι

Από την πλευρά, τέλος, των εμπόρων οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας τους ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να επεκταθεί το καθεστώς της αυτορρύθμισης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων σε επιτηδευματίες με υψηλότερους τζίρους και συγκεκριμένα να διευρυνθούν από 300.000 ευρώ σε 600.000 ευρώ τα όρια υπαγωγής των εμπορικών επιχειρήσεων, με παράλληλη παραμονή του ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 150.000 ευρώ. *