Σφαγείο συντάξεων, απάντηση η 24ωρη απεργία της Πέμπτης

 

Πετρόπουλος Α.

Ξεπερνάει το 15% κατά μέσο όρο η μείωση των συντάξεων (και δεν περιορίζεται μεσοσταθμικά στο 7%, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας), στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι σφαγιαστικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των συνδικάτων, που αύριο προχωρούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ), ενόψει της μεθαυριανής 24ωρης γενική απεργίας (συγκέντρωση στις 11.00 στο Πεδίο του Άρεως).

 

Τι απαντούν στην κυβέρνηση, ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό

Όπως υποστηρίζουν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, τα μέτρα της κυβέρνησης, εκτός της σημαντικής μείωσης των συντάξεων και της αύξησης του χρόνου παραμονής στην εργασία (7 χρόνια), σηματοδοτούν την απόσυρση του κράτους από την ασφάλιση, την κατάργηση της κατώτατης σύνταξης και προδιαγράφουν την πλήρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου. Επιπλέον αντιπροτείνουν σειρά μέτρων “για ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, κοινωνικά αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο”.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι:

1. Ακολουθεί την παλιά, χρεωκοπημένη συνταγή μείωσης των συντάξεων υλοποιώντας τον Νόμο Πετραλιά με αύξηση των ορίων ηλικίας (ειδικότερα στις γυναίκες και στους νέους)

2. Συρρικνώνει δραματικά τις υποχρεώσεις του κράτους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Ειδικότερα για τις νέες γενιές, η κρατική χρηματοδοτική συμμετοχή περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό, το οποίο και αυτό τίθεται υπό «αυστηρές» προϋποθέσεις που φτάνουν στα όρια της ακύρωσης. Επιπλέον το νομοσχέδιο εντάσσει τους νεοπροσληφθέντες του Δημοσίου στο ΙΚΑ με κίνδυνο κατάρρευσης του Ιδρύματος και της ασφάλισης του Δημοσίου.

3. Μειώνει τις συντάξεις έως και 15%, οδηγεί το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%, καταργεί τις κατώτατες συντάξεις και οδηγεί τους συνταξιούχους σε ακόμα χαμηλότερη θέση.

4. Αυξάνει έμμεσα τον εργασιακό βίο από 2 έως 7 χρόνια για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, ακόμα και στα βαρέα και ανθυγιεινά (καθώς, για να πάρουν οι ασφαλισμένοι το ίδιο ποσό σύνταξης με σήμερα, θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο). Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, στο Δημόσιο τα όρια ηλικίας αυξάνονται από 5 έως 15 χρόνια.

5. Επαναφέρει το ΛΑΦΚΑ -δηλαδή την εσωτερική αναδιανομή εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων-, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες περικοπές οδηγεί σε ένα ακόμη πιο φτωχό σύστημα για τους συνταξιούχους.

6. Αφήνει δεκάδες σκόπιμες ασάφειες και εξουσιοδοτικές διατάξεις για να ρυθμιστούν μεγάλης σημασίας θέματα με υπουργικές αποφάσεις (π.χ. το ύψος των επικουρικών συντάξεων).

 

8 άμεσα μέτρα

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προτείνουν την άμεση εφαρμογή 8 μέτρων για τη “σωτηρία των ταμείων”, τονίζοντας ότι “το ασφαλιστικό είναι πρόβλημα πόρων και όχι παροχών»:

* Άμεση αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

* Είσπραξη των βεβαιωμένων και καταλογισθεισών ασφαλιστικών οφειλών χρεών σε μεγάλους εργοδότες και επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως «για πολλούς υπάρχουν και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες κατά περίεργο τρόπο δεν εκτελούνται». Παράλληλα προτείνεται να δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος των οφειλετών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ τουλάχιστον για ποσά άνω των 50.000 ευρώ.

* Αντιμετώπιση των εικονικών πτωχεύσεων, μεταβιβάσεων και των προσχεδιασμένων εισφορο-αποφυγών των ιδιωτών, οι οποίοι γίνονται πλουσιότεροι, μέσω εξωχώριων εταιρειών και μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων σε τρίτους.

* Αντιμετώπιση της λεηλασίας των ταμείων απʼ τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας (φαρμάκων, εξω-νοσοκομειακών υπηρεσιών κ.ά.).

* Αποτελεσματική αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

* Καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους προς τα ταμεία (τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ).

* Είσπραξη πρόσθετων πόρων από χρηματιστηριακές δραστηριότητες, την κίνηση κεφαλαίων, τα τυχερά παιχνίδια, την εκποίηση δημόσιας περιουσίας κ.λπ.

* Ίδρυση ειδικής Τράπεζας Ασφαλιστικών Ταμείων για την αξιοποίηση των αποθεματικών, των διαθέσιμων, των συνταξιοδοτικών λογαριασμών και πράξεων.