ΣΦΕΕ: Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την ανατιμολόγηση των 6.500 φαρμάκων

Έκκληση στον Πρωθυπουργό να διευθετηθεί το θέμα της ανατιμολόγησης των 6.500 φαρμάκων με τρόπο τέτοιο που να μην είναι άδικο και να μην οδηγήσει εν τέλει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας απευθύνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Σε επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου ο ΣΦΕΕ σημειώνει ότι «ύστερα από την αδυναμία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου να εκδώσει δελτίο τιμών για την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων», κάτι που όπως αναφέρει, εκτιμά ότι θα μπορούσε να είχε γίνει εξ αρχής μέσα σε 30 ημέρες, «η λύση πανικού που κοινοποιήθηκε στον κλάδο από το υπουργείο για επίπεδη μείωση στις τιμές των φαρμάκων στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση θα είναι παντελώς αναποτελεσματική».

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο να μειώσει τη σπατάλη στο χώρο της υγείας ούτε και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και δεν θα μπορέσει να εξοικονομήσει τα ποσά που έχει προαναγγείλει καθώς η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο αποτελεί μόνο το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας.

«Αντιθέτως, το μέτρο αυτό είναι παντελώς άδικο και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας, διότι αν οι τιμές μειωθούν παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος (3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης) τότε τα σχετικά φάρμακα και ειδικότερα αυτά με πολύ χαμηλή τιμή, θα εξάγονται και θα εξαφανιστούν άμεσα από την ελληνική αγορά. Η απόφαση αυτή θα πλήξει καίρια τις επιχειρήσεις οδηγώντας σε κύμα απολύσεων των εργαζομένων στον κλάδο και αύξηση της ανεργίας. Δεδομένου ότι το μέτρο αυτό προβλέπει μειώσεις σε όλο το φάσμα και όχι μόνο σε φάρμακα που διατίθενται στην Κοινωνική Ασφάλιση και τα Δημόσια Νοσοκομεία, θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του Κράτους από ΦΠΑ και φόρους κερδών των επιχειρήσεων» παρατηρεί ο ΣΦΕΕ.

Ο Σύνδεσμος προτείνει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, με τη συνεργασία του κλάδου, να εκδώσει σωστό Δελτίο Τιμών με ανατιμολόγηση όλων των 6.500 φαρμάκων με αυστηρή εφαρμογή της Αγορανομικής Διατάξεως.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε 15 μέρες και ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία, τις επιχειρήσεις του κλάδου και τους εργαζομένους εις αυτάς και θα εξασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων για τους Έλληνες πολίτες, καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

«Δεν τίθεται θέμα νομιμότητα της μεταβατικής τιμολόγησης»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δεσμεύθηκε ότι η ανατιμολόγηση με βάση το μέσο όρο τριών φθηνότερων τιμών στις 22 χώρες της Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

Σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό, η νέα -μεταβατική – αγορανομική διάταξη θα προβλέπει μειώσεις τιμών ως εξής:

– Φάρμακα που κοστίζουν από 0-1 ευρώ δεν θα υποστούν μείωση ενώ μετέχουν κατά 1% στη φαρμακευτική δαπάνη.

– Φάρμακα με τιμή από 1,01-5 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 3% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

– Φάρμακα με τιμή από 5,01-20 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 20% (25% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

– Φάρμακα με τιμή από 20,01-50 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 23% (29% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη),

– Φάρμακα με τιμή από 50,01-100 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 25% (9% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη) και

– Φάρμακα με τιμή από 100,01 και πάνω θα υποστούν μείωση τιμής 27% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη).

Ο κ. Κομνηνός δήλωσε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητα της μεταβατικής τιμολόγησης, υποστηρίζοντας ότι καλύπτεται από τη νομολογία, σύμφωνα με εισήγηση που δέχθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Πρόσθεσε δε ότι η διαφωνία που υπάρχει με την αγορά οφείλεται στο γεγονός ότι για τη γενική ανατιμολόγηση που επιχειρήθηκε κατ΄ αρχήν με τα 1551 φάρμακα, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε η τιμή μονάδος αντί της σύγκρισης των τιμών ανά συσκευασία.

Επισήμανε ακόμη ότι πριν τον υπολογισμό της τιμής μονάδος, πραγματοποίησε την απόλυτη αντιστοίχιση των πρωτοτύπων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με τα ίδια ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. Το αποτέλεσμα της αντιστοίχισης των προϊόντων είχε ήδη γνωστοποιηθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες, όπως είπε, είχαν επιβεβαιώσει τη διερεύνηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ