ΣΦΕΕ: Πλασματικά τα στοιχεία, διπλομετριέται η αξία αγοράς.

Μικρότερη η δαπάνη για φάρμακα

Πλασματικά θεωρεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τα στοιχεία που δημοσιεύονται και τα οποία αφορούν τη φαρμακευτική δαπάνη, εκτιμώντας ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά που έδωσε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, σύμφωνα με τα οποία το 2006 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 3.218.312.756,71 ευρώ και πέρυσι 3.831.824.232,45 ευρώ. Αιτία της παρανόησης μεταξύ των πραγματικών επίσημων στοιχείων και αυτών που παρουσιάζονται σε διάφορα δημοσιεύματα είναι
-σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ- ότι τα ίδια φάρμακα υπολογίζονται δύο φορές, δηλαδή υπάρχει «διπλομέτρημα», ενώ υπολογίζεται, μαζί με τα φάρμακα, και ο κύκλος εργασιών από πώληση καλλυντικών και ιατρικών βοηθημάτων.

Χονδρικό εμπόριο

Όπως σημειώνει ο ΣΦΕΕ, έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως στις μελέτες χρηματοοικονομικής ανάλυσης του φαρμακευτικού κλάδου ο στατιστικός καθορισμός της αγοράς είναι λανθασμένος, γιατί περιλαμβάνονται σε αυτές όχι μόνο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών.
Οι δύο τελευταίες κατηγορίες εταιρειών αποτελούν το χονδρικό εμπόριο του κλάδου και πρέπει να αναλύονται χωριστά. Συγκεκριμένα, εάν συμπεριληφθούν στην ανάλυση και οι εταιρείες του χονδρικού εμπορίου, ουσιαστικά διπλομετριέται η αξία της αγοράς, καθώς οι ίδιες πωλήσεις φαρμάκων μετριούνται ως πωλήσεις των εταιρειών προς τις φαρμακαποθήκες και ως πωλήσεις των φαρμακαποθηκών στα φαρμακεία. Επομένως, όταν αναφέρεται ότι ο τζίρος του κλάδου διαμορφώθηκε πέρυσι στα 9 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει δύο φορές τις ίδιες πωλήσεις.

Φαρμακαποθήκες

Ο ΣΦΕΕ τονίζει επίσης ότι η δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών δεν περιορίζεται μόνο στο εμπόριο φαρμάκων αλλά περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα, όπως ιατρικά βοηθήματα και καλλυντικά. Από την ανάλυση των δημοσιευμένων στοιχείων των 20 πρώτων φαρμακευτικών επιχειρήσεων φαίνεται ότι οι αυξήσεις που παρουσιάζονται στα δημοσιεύματα, της τάξεως του 15% στον τζίρο και του 33% στα κέρδη, προέρχονται κυρίως από τις μεταβολές στα χρηματοοικονομικά στοιχεία των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών φαρμακοποιών και όχι τις καθαυτές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Από τη χωριστή ανάλυση στα χρηματοοικονομικά στοιχεία των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών φαρμακοποιών παρατηρείται ότι οι συνολικές τους πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 24,5%, ενώ τα κέρδη κατά 122%.