Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Σφοδρή είναι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της τροπολογίας που επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, η Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους των γαλάζιων βουλευτών, απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει νωρίτερα σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό, που φέρνετε σήμερα, για το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε το ΕΣΥ, αποτελεί έναν ακόμα ανένδοτο αγώνα», είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Την ώρα που στενάζει ο κόσμος και η αγοραστική μας δύναμη είναι η χειρότερη στην Ε.Ε., υπάρχει το θράσος το περίσσιο, να φέρνετε εδώ μια τροπολογία, και, ως χασάπηδες, να κόβετε κομματάκι-κομματάκι το ΕΣΥ. Νοικιάζετε τις δημόσιες δομές στους ιδιώτες», είπε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Στηρίζουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για την επαίσχυντη αυτή τροπολογία, τόνισε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε ότι είναι μια τροπολογία που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το ΕΣΥ, παραβιάζει τις αρχές, τόσο του κράτους δικαίου όσο και της ισότητας και την υποχρέωση του κράτους να παρέχει υπηρεσίες με μόνιμους υπαλλήλους και όχι με ιδιώτες.

Η σημερινή διαδικασία και η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ αποδεικνύει την υποκρισία της, είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, Κατερίνα Νοτοπούλου. «Εισάγετε, από την πίσω πόρτα, ιδιώτες γιατρούς για να κάνουν χειρουργεία. Η πολιτική σας εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και είναι μακριά από τα προβλήματα των πολιτών, ειδικά εκείνους που ζουν σε δύσκολες συνθήκες» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Δεν φτάνει που καθιερώσατε τη δυνατότητα των γιατρών του Δημοσίου να ασκούν ιδιωτικό έργο, τώρα έρχεστε να το απογειώσετε δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, βάζετε έναν ακόμα κρίκο για την εμπορευματοποίηση της υγείας» είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παρασκευή Δάγκα, και χαρακτήρισε απαράδεκτη την τροπολογία που αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων μέτρων διαχρονικά των κυβερνήσεων, στη γραμμή της πολιτικής της Ε.Ε. που είναι πολιτική εξυπηρέτησης των ιδιωτικών ομίλων.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι ο απόλυτος ευτελισμός της νομοθετικής διαδικασίας και του κοινοβουλευτικού έργου», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και κατήγγειλε ότι η τροπολογία για τη συνεργασία ιδιωτών με τα δημόσια νοσοκομεία, είναι μια διάταξη που διαλύει ό,τι έχει απομείνει στο ΕΣΥ. Φαίνεται πως τα απογευματινά χειρουργεία ήταν μόνο η αρχή για τη διάλυση του ΕΣΥ, είπε ο κ. Χαρίτσης και προειδοποίησε ότι οι ασθενείς είναι εκείνοι που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το «μάρμαρο», για τη χρήση δημόσιων υποδομών από τους ιδιώτες γιατρούς, ενώ έχει ήδη πληρώσει ο πολίτης τις υποδομές, από τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Η τροπολογία δημιουργεί ένα εθνικό σύστημα υγείας με διαφορετικές κατηγορίες ασθενών και διαφορετικές ταχύτητες, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος και σχολίασε ότι η κυβέρνηση, σε μια κοινωνία με χαμηλή αγοραστική δύναμη, αυτό που σκέφτηκε ήταν να κόψει άλλη μια φέτα κατά του δημόσιου χαρακτήρα του εθνικού συστήματος υγείας και να ενισχύσει τον ιδιωτικό.