Σφοδρή επίθεση από τον Ανδρέα Ξανθό στη Roche για την απόσυρση του ογκολογικού φαρμάκου


Από Βασίλη Βενιζέλο


Σφοδρή επίθεση κατά της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche εξαπολύει το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την απόφαση της εταιρείας να αποσύρει ογκολογικό σκεύασμά της από τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων και, συνεπώς, από την ασφαλιστική κάλυψη.


Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του, ο Ανδρέας Ξανθός τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση τα εξής:


“H ROCHE , μια Ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση αποσύροντας από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC ,ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.


Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα  της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων ( επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα)  που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης .


Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα  και αποτελεσματικά  φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας  και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Ήδη το Υπουργείο  Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές  πρωτοβουλίες  για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός . Διαβεβαιώνουν   τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας  όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε  αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική  κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη”.