Σιγή για το σχέδιο κατά των ναρκωτικών

Των Πεννυς Mπουλουτζα – Ιφιγενειας Διαμαντη

Τεράστια κενά στην αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων που ζουν στην περιφέρεια παρατηρούνται στη χώρα μας. Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, οι επικεφαλής των Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών «18 Ανω» έκαναν λόγο για ανεπάρκεια των εκτός Αθηνών δομών απεξάρτησης, που έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι «παράνομες» δομές. Την ίδια στιγμή, κατηγορούν την πολιτεία για «ενός έτους σιγή αναφορικά με το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά».

Οπως ανέφεραν χθες ο πρόεδρος του Δ. Σ. του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Νοταράς και ο διευθυντής του οργανισμού κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ο οργανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία νέων μονάδων ανά τη χώρα. Οι τελευταίες προσλήψεις εγκρίθηκαν από το υπουργείο Υγείας για το ΚΕΘΕΑ το 2006. Εκτοτε, ο Οργανισμός έχει επεκταθεί σε επτά πόλεις και για να καλύψει τις νέες μονάδες αναγκάζεται να μετακινεί προσωπικό από τα υπάρχοντα προγράμματα. Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν αιτήματα από 15 περιοχές για την ανάπτυξη νέων μονάδων, τα οποία υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Αντίστοιχη εικόνα έδωσε και η επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω» κ. Κατερίνα Μάτσα, που επεσήμανε ότι «το πρόβλημα είναι τεράστιο και η αντιμετώπισή του ανεπαρκέστατη και ανύπαρκτη από πλευράς πολιτείας. Εδώ κι ένα χρόνο δεν έχουμε ακούσει κουβέντα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά ούτε για δημιουργία μονάδων απεξάρτησης εκτός Αθηνών, τη στιγμή που διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων από την επαρχία που αιτούνται ένταξης στα προγράμματά μας».

Οι επτά στους δέκα

Οι επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ τόνισαν την ανάγκη εναλλακτικών της φυλάκισης προγραμμάτων για τους χρήστες, σημειώνοντας ότι «οι εξαρτημένοι πρέπει να βρίσκονται στα θεραπευτικά προγράμματα και όχι στη φυλακή και οι απεξαρτημένοι στην κοινωνία και όχι στο περιθώριο». Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά στους δέκα που απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ το 2008 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά και το 41,5% αναφέρει τουλάχιστον μία καταδίκη. Σε γενικές γραμμές, το προφίλ των εξαρτημένων που ζήτησαν βοήθεια πέρυσι από το ΚΕΘΕΑ και το «18 Ανω» είναι άνδρας ηλικίας 28 ετών που μένει με την οικογένειά του, έχει σταματήσει το σχολείο στα 14 και είναι άνεργος. Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες έγινε στην ηλικία των 16 ετών με ουσία έναρξης την κάνναβη και τρία χρόνια αργότερα ξεκινάει η χρήση της κύριας ουσίας, που είναι συνήθως η ηρωίνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ των μεταναστών χρηστών που απευθύνθηκαν στο «18 Ανω». Προέρχονται κυρίως από την Αλβανία (26,3%) και τη Γεωργία (14%), είναι άνεργοι (68,4%), λίγο πριν από τα τριάντα, ξεκίνησαν τη χρήση με κάνναβη (68,4%) και κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη (93%). «Τις μέρες αυτές ζούμε ένα πογκρόμ εναντίον των μεταναστών», σχολίασε η κ. Μάτσα, τονίζοντας ότι το 7% του πληθυσμού που προσέρχεται στο «18 Ανω» για θεραπεία είναι μετανάστες και το 8% είναι ηλικίας… 18 και κάτω. (Αλλο ρεπορτάζ στη σελίδα 12)