Σημαντικές ελλείψεις στις μονάδες μετάγγισης

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Σημαντικές ελλείψεις στις μονάδες μετάγγισης
Κατά 75% λιγότεροι οι γιατροί, ενώ σε Αρτα, Αγρίνιο και Καβάλα υπάρχει μόνον ένας

Μ ε ελάχιστο προσωπικό και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς ειδικευμένους γιατρούς λειτουργούν οι 38 μονάδες όπου μεταγγίζονται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Οι ελλείψεις σε γιατρούς φθάνουν στο 75%, ενώ στην Αρτα, στο Αγρίνιο και στην Καβάλα οι μονάδες λειτουργούν με έναν ειδικευόμενο γιατρό. Ούτε όμως οι νοσηλευτές επαρκούν, καθώς δεν ξεπερνούν τους 60, ενώ θα έπρεπε να είναι οι τριπλάσιοι. Τα παραπάνω ανέφεραν χθες η αιματολόγος στο Νοσοκομείο της Κορίνθου κυρία Καλλισθένη Φαρμάκη , ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών κ. Ευ. Αλεξίου και η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Κορίνθου κυρία Μαρία Παρσάνου. Εν όψει της διοργάνωσης του Πανελληνίου Συνεδρίου «Θαλασσαιμία 2008» (16-17 Μαΐου) η κυρία Φαρμάκη ανέφερε ότι την προσεχή διετία θα εφαρμοστεί και κλινικά η γονιδιακή θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας. Οπως είπε, η γονιδιακή θεραπεία είναι αυτή που θα προσφέρει ριζική θεραπεία στη θαλασσαιμία.

Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κ. Γ. Σταματογιαννόπουλος , ο οποίος πρότεινε το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ως ένα από τα τρία κέντρα εφαρμογής της γονιδιακής θεραπείας στον κόσμο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» κυρία Ευαγγελία Γιαννάκη , τα ως σήμερα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την ασφάλεια της μεθόδου.

Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική κλινική μελέτη της γονιδιακής θεραπείας ξεκίνησε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο τον Φεβρουάριο του 2007, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Ως σήμερα στη μελέτη έχουν συμπεριληφθεί 16 ασθενείς και έχουν ο