Σήματα καπνού στον νέο νόμο

Παραθυράκια αφήνει ο πολυσυζητημένος νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ οι εξαγγελίες περί ολοκληρωτικά «άκαπνων» μπαρ και εστιατορίων φαίνεται πως δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων κάνουν λόγο για αλαλούμ, ενώ οι αντικαπνιστές υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος θα τους πνίξει στο καπνό!

Το πρώτο αμφιλεγόμενο σημείο είναι η εξαίρεση που προβλέπει το υπουργείο Υγείας για εστιατόρια, καφέ και μπαρ με χώρους έως 70 τετραγωνικά μέτρα, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα μπορούν επιλέξουν αν τα μαγαζιά τους θα είναι για καπνίζοντες ή μη. Η δυνατότητα αυτή δελεάζει τους περισσότερους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι οι «πρωταθλητές» του καπνίσματος αποτελούν συνήθως τη μεγάλη πλειονότητα των πελατών τους.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ιδιοκτήτη εστιατορίου έως 70 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή. Ο Νίκος Λάσκαρης έκανε μια μικρή έρευνα τους τελευταίους τρεις μήνες, η οποία πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει στην τελική απόφαση. «Κοιτούσα αυτό το διάστημα ποιες και πόσες παρέες χρειάζονταν τασάκι στο τραπέζι τους. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι ελάχιστες ήταν αυτές που δεν χρειάζονταν σταχτοδοχείο. Ακόμη κι εκείνες οι παρέες που η πλειονότητα τους απαρτιζόταν από μη καπνιστές είχαν ένα- δύο άτομα που κάπνιζαν».

Δίκοπο μαχαίρι είναι η απόφαση και για τους ιδιοκτήτες μπαρ, καθώς όποια απόφαση και αν πάρουν, μια μερίδα των πελατών τους θα δυσαρεστηθεί. Η ζυγαριά όμως, τείνει προς το «συμφέρον» των καπνιστών, αφού ανήκουν στη κατηγορία των «καλύτερων» πελατώντέσσερις στους δέκα ενηλίκους ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο όταν πίνουν το ποτό τους. «Είμαστε διχασμένοι, γιατί εάν δεν ακολουθήσουμε τον γενικό κανόνα περί απαγόρευσης του καπνίσματος, κάποιοι μπορεί να το δουν με άσχημο μάτι και να αναζητήσουν νέο στέκι. Από την άλλη, οι περισσότεροι πελάτες αλλά και το προσωπικό είναι καπνιστές» υπογραμμίζει η Ευτυχία Μπούρχα, ιδιοκτήτρια μπαρ που δεν ξεπερνά τα 70 τ.μ.

Υπάρχει όμως ένα επιπλέον ζήτημα που μπορεί να διαφεύγει από τους περισσότερους πολίτες, αποτελεί όμως μείζον οικονομικό θέμα για τους επιχειρηματίες. Οι σπόνσορες των καπνοβιομηχανιών προσφέρουν δελεαστικά ποσά για να φιγουράρουν στα τραπέζια διαφημιστικά τασάκια, αναπτήρες ή στους τοίχους και τις τζαμαρίες αυτοκόλλητα με το λογότυπό τους. «Μετά την εφαρμογή του νόμου, οι σπόνσορες θα επικεντρωθούν σε εκείνα τα καταστήματα που θα επιτρέπουν το κάπνισμα. Επομένως εάν απαγορεύσουμε την είσοδο στους καπνιστές, είναι πιθανό να χάσουμε μια καλή προσφορά από τις καπνοβιομηχανίες προκειμένου να προμοτάρουν τα προϊόντα τους», προσθέτει η κ. Μπούρχα.