Σήμερα κληρώνει για το ΕΣΥ Α.Ε.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στο Μαξίμου οι οξύτατες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου

Δευτέρα, 04.08.08

Σήμερα θα κριθεί η τύχη του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος για την ιδιωτική πρωτοβάθμια Υγεία, το οποίο αποκάλυψε ο ΕΤ.Κ, ύστερα από διαβουλεύσεις που θα υπάρξουν. Η οξύτατη αντίδραση του συνόλου του ιατρικού κόσμου, διά της ανοικτής επιστολής των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, η οποία κοινοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες του ΕΤ αναφέρουν πως τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

Πρώτο, η κυβέρνηση να επιμείνει μέχρις εσχάτων κι επομένως, μετά τη συζήτηση αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Προεδρικό Διάταγμα να σταλεί προς υπογραφή άμεσα.

Δεύτερο, η κυβέρνηση να επιτρέψει τη συζήτηση του Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά ακολούθως να μπει στο «συρτάρι» του υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μέχρι νεωτέρας. Με άλλα λόγια, να «παγώσει» ώστε να υπάρξει κοινός τόπος με τους γιατρούς.

Τρίτο σενάριο, να αποσυρθεί πλήρως, να υπάρξει διαβούλευση και μετά την εύρεση λύσης να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα συνολικά. Νομοσχέδιο του οποίου η κατάθεση διαρκώς αναβάλλεται λόγω της μη εύρεσης λύσεως με το υπουργείο Απασχόλησης για την ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, με ενδιαφέρον παρασκήνιο…

Οι δημόσιες οξύτατες καταγγελίες του γιατρών εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το Π.Δ. προκάλεσαν έντονο προβληματισμό. Κι αυτό διότι η ένταση των καταγγελιών είναι πρωτοφανής -κατηγορούν τον υπουργό ότι «αβαντάρει σκανδαλωδώς τα εξωιατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα και αναδεικνύεται σε υπέρτατο προστάτη τους»- σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι γιατροί αποτελούν μια προνομιακή για το κυβερνών κόμμα επαγγελματική τάξη.

Συνεργάτες του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου μιλώντας χθες στον ΕΤ παραδέχτηκαν ότι υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο κι αρκετά συμφέροντα, με τη διαφορά ότι αποδίδουν τη διαμάχη σε ενδοϊατρικές κόντρες. Αυτό που καθιστούν σαφές είναι πως η επίμαχη διάταξη, με την οποία αίρεται η ρήτρα που προέβλεπε ότι το 51% των μετοχών των ανωνύμων εταιριών Υγείας έπρεπε να κατέχεται από γιατρούς, κι επομένως εφεξής όποια εταιρία επιθυμεί θα δύναται να εμπλακεί στην Υγεία, αποτελεί εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου.

Λέει δηλαδή το υπουργείο Υγείας ότι δεν επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει «κλειστή» η «αγορά» της Υγείας, υπό την έννοια ότι οι ανώνυμες εταιρίες διαπραγματεύονται μετοχές και επομένως δεν υπάρχουν περιορισμοί. Αυτή τη θέση υποστήριξε στο πρόσφατο παρελθόν το ΣτΕ κι επομένως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πράξει αλλιώς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι υπήρξε στο παρασκήνιο, και επί θητείας του κ. Δ. Αβραμόπουλου, προσπάθεια «παράκαμψης» του εν λόγω σκοπέλου. Πώς; Με την υπαγωγή των διατάξεων για την ιδιωτική πρωτοβάθμια Υγεία στο νομοσχέδιο -και όχι Π.Δ.- για το σύνολο της πρωτοβάθμιας Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο θα είχε αποφευχθεί το ΣτΕ κι επομένως το μόνο εμπόδιο θα ήταν τυχόν προσφυγές στην Ε.Ε. Γι’ αυτό ακριβώς οι Ιατρικοί Σύλλογοι στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «δεσμεύσεις του υπουργείου». Με άλλα λόγια, οι γιατροί καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι υπαναχώρησε λόγω πιέσεων από επιχειρηματικά συμφέροντα. Το θέμα λαμβάνει διαστάσεις, καθώς γαλάζιοι βουλευτές είναι έτοιμοι να εκφράσουν αντιρρήσεις για την εν λόγω διάταξη. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της -παρότι ήταν ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος ως υπουργός Υγείας είχε θεσπίσει το όριο του 51%- είναι προφανές πως είναι επηρεασμένη από τη θερινή ραστώνη, καθώς μέχρι το βράδυ δεν είχε εκφράσει επισήμως τη θέση της…


«Είναι πολλά τα λεφτά»…
«Συμφέροντα, συμφέροντα, συμφέροντα. Είναι πολλά τα λεφτά»… Είναι η μόνη κουβέντα την οποία εξομολογούνται στους δημοσιογράφους πολιτικοί, γιατροί, επιχειρηματίες, περιγράφοντας έτσι το χώρο της Υγείας στη χώρα μας. Είτε κρατικοί λειτουργοί είτε γιατροί -ιδιώτες ή στο ΕΣΥ- είτε πολιτικοί, εκφράζουν την κοινή αυτή διαπίστωση. Διηγούνται -ως ιστορίες, εκτιμήσεις και «πληροφορίες», όχι όμως με στοιχεία- πώς ο τάδε επιχειρηματικός όμιλος βγαίνει κερδισμένος. Είτε, ακόμη, πώς και ποιοι γιατροί ευνοούνται από τις εξελίξεις και ποιοι χάνουν. Πώς η ισχύουσα διάταξη του 51% καταστρατηγείται στην πράξη. Γιατί ακόμη και φαρμακευτικές εταιρίες-κολοσσοί είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην ελληνική αγορά της Υγείας. Προβλέπουν επιβάρυνση των Ταμείων. Ντιλς ή ακόμα και «ξεπλύματα χρημάτων». Μια δυσάρεστη αίσθηση αναδίδεται από τις συζητήσεις… Φαίνεται ότι όσο αυστηρές και να είναι οι διατάξεις για την προστασία του πολίτη, κινδυνεύει να βρεθεί τρόπος καταστρατηγήσεώς τους. Το ωραίο της υποθέσεως, δε, είναι όταν οι συνομιλητές δίνουν κι ενδεικτικά παραδείγματα…