Σιωπηρές διαμαρτυρίες

Κάποιες σιωπηρές διαμαρτυρίες προκαλούν τεράστιο θόρυβο, μεγαλύτερο από τις πιο θορυβώδεις διαδηλώσεις.

Απόδειξη η διαμαρτυρία γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων του Βελγικού Νοσοκομείου «Άγιος Πέτρος» κατά την επίσκεψη της νεοφιλελεύθερης Πρωθυπουργού της χώρας Σοφί Βιλμές σε μια εμφανή προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω της την πάνδημη κατακραυγή για τα πολύ υψηλά επίπεδα θανάτων της χώρας, τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά σε συνάρτηση με τον πληθυσμό.

Παρατάχθηκαν σε δυο σειρές και καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή της πρωθυπουργού γυρνούσαν ένας-ένας επιδεικτικά την πλάτη, χωρίς συνθήματα, γιούχα και αναθέματα.

Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν το ερασιτεχνικό βίντεο που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας κι έδωσε τη δυνατότητα ν΄ ακουστεί βροντερά η φωνή των υγειονομικών.

Όπως στις περισσότερες χώρες, έτσι και στο Βέλγιο το προσωπικό των νοσοκομείων βρέθηκε ιδιαίτερα εκτεθειμένο στη διάρκεια της πανδημίας, με εξαντλητικά ωράρια και δραματική έλλειψη προστατευτικών μέσων. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά μία από τις νοσηλεύτριες, «το κάναμε γιατί και οι πολιτικοί μάς γυρνούν διαρκώς την πλάτη όταν τους ζητάμε βοήθεια. Οι ομάδες μας είναι υποστελεχωμένες και ο αριθμός των περιστατικών burnout ανάμεσά μας αυξάνονται. Θέλουμε να εκτιμάται το λειτούργημά μας και να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό».

Να σημειώσουμε ότι μέχρι χτες είχαν αναφερθεί συνολικά 9.052 νεκροί από τον κορονοϊό στο Βέλγιο, εκ των οποίων μόνο το 48% πέθανε σε νοσοκομείο, ενώ το 51% σε γηροκομεία και άλλα κέντρα φροντίδας- πολλοί μάλιστα χωρίς να υποβληθούν καν σε τεστ για τον ιό. Άλλοι 1.622 ασθενείς νοσηλεύονται επί του παρόντος στα νοσοκομεία, ανάμεσά τους 371 σε ΜΕΘ.

Δείτε το βίντεο εδώ.