Σκανδαλώδεις συμβάσεις εντόπισε το Σώμα Επιθεωρητών

Ογδόντα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές «λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων».

Παράλληλα, 24 πορίσματα διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μετά τον καταλογισμό από τους επιθεωρητές της ζημιάς του Δημοσίου η οποία ανέρχεται στο ποσό των 7,3 εκατ. ευρώ.

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας υπέβαλε τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε το 2010 στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Όπως διευκρινίζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, στη σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο: «στις εν λόγω υποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται 72 πορίσματα ελέγχου, 302 συμβάσεων μεταξύ της Siemens και Νοσοκομείων, τα οποία μετά την υποβολή τους από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής διαβιβάσθηκαν από τον ίδιο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Παραβάσεις σε διαγωνισμούς

Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές Υγείας, μεγάλο σκάνδαλο εντοπίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου η οικονομική ζημιά που υπέστη το Δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 974.676,17 ευρώ εξαιτίας παραβάσεων σε διαγωνισμούς αναλώσιμων υλικών χειρουργείου, υγειονομικού υλικού κ.α.

Ήδη το πόρισμά τους διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το δρόμο της Δικαιοσύνης πήρε μια ακόμη υπόθεση στο ίδιο νοσοκομείο που αφορούσε προμήθεια φαρυγγικών αεραγωγών για τα έτη 2005 – 2006 ποσού 16.938 ευρώ.

Στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», στη Νευροχειρουργική και Ορθοπεδική Κλινική, ο έλεγχος των επιθεωρητών αφορούσε την τήρηση διαχειριστικών διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων ορθοπεδικού υλικού.

Η ζημιά ως σήμερα ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ (βρίσκεται σε εξέλιξη για ανάδειξη μεγαλύτερης οικονομικής ζημιάς). Η υπόθεση εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Καμπανάκι στους διοικητές

Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης μίλησε σήμερα και στη σύσκεψη των διοικητών νοσοκομείων υπό τον υπουργό Υγείας.

Ο Γενικός Επιθεωρητής κάλεσε τους διοικητές να ανταποκρίνονται άμεσα στα πορίσματα που τους στέλνει ώστε να ελαχιστοποιείται η ζημιά για το Δημόσιο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση διοικητή στον οποίο απέστειλε πόρισμα που αφορούσε το νοσοκομείο του. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, η ζημιά που προέκυπτε από την υπόθεση ανερχόταν περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Ο εν λόγω διοικητής επί πέντε μήνες δεν έλαβε κανένα μέτρο και οι επιθεωρητές της Υγείας επανήλθαν με νέο έλεγχο, ο οποίος αυτή τη φορά κόστισε στο νοσοκομείο 2,5 εκ. ευρώ.

«Ψεύτικα στοιχεία»

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους διοικητές των νοσοκομείων απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι χρειάζεται εντατικοποίηση της προσπάθειάς τους για την εξυγίανση των οικονομικών.

«Διαφορετικά θα την πληρώσει πάλι ο φορολογούμενος. Το ειλικρινές είναι να πει κάποιος έγκαιρα ότι δεν τα καταφέρνει, διότι είναι πολύ επικίνδυνο να δίνει ψεύτικα στοιχεία».

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι ο πρώτος μήνας του έτους θα δείξει σε ένα βαθμό την τάση των οικονομικών μεγεθών.

Έδωσε εντολή στους διοικητές να δίνουν οικονομική αναφορά κάθε μήνα και πρόβλεψη για τον επόμενο μήνα.