ΣΚΙΑΘΟΣ: Κόντεψε να πεθάνει 30χρονη γυναίκα

Από του χάρου τα δόντια γλύτωσε μία 30χρονη γυναίκα που υπέστη ανεύρυσμα ελλείψει όμως εφημερεύοντα γιατρού στη Σκιάθου δεν έγινε εγκαίρως η διάγνωση και η θεραπεία της περιλάμβανε μόνο Depon.

Πληθαίνουν τα περιστατικά που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο τομέα της υγείας στα νησιά των Βορείων Σποράδων «νοσεί» βαρέως.

 

Δύο μέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το βρέφος που κινδύνεψε να πεθάνει, ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νησί της Σκιάθου σε ιατρικό προσωπικό.

Μία 30χρονη γυναίκα δεύτερη μέρα του Πάσχα κινδύνεψε σοβαρά , καθώς για τους έντονους πονοκεφάλους που αισθάνθηκε μετέβη στο Κέντρο Υγείας ζητώντας να εξεταστεί.

Στο Κέντρο Υγείας ωστόσο «εφημέρευε» μόνο η νοσηλεύτρια και όχι κάποιος γιατρός .

Η νεαρή γυναίκα προσήλθε με έντονους πονοκεφάλους. Η νοσηλεύτρια εξυπηρέτησε την 30χρονη, όμως δεν είχε τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις για να αντιμετωπίσει το περιστατικό.

Χορήγησε στη 30χρονη ένα depon και η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της. Οι πονοκέφαλοι όμως συνεχίζονταν με αποτέλεσμα οι οικείοι της να τη μεταφέρουν σε νοσηλευτικό ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.

Η 30χρονη υποβλήθηκε σε εξετάσεις και η διάγνωση ήταν πως υπέστη ανεύρυσμα. Η χειρουργική επέμβαση ήταν μονόδρομος. Ευτυχώς η γυναίκα χειρουργήθηκε και ξεπέρασε τον κίνδυνο.

Ωστόσο οι οικείοι της, αλλά και η κοινωνία της Σκιάθου που ενημερώθηκε για το περιστατικό, εξοργίστηκαν από την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας του νησιού, νιώθοντας για μία ακόμη φορά εγκατελειμένοι.

 Το παρ’ ολίγον τραγικό περιστατικό επιβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Διολέττας, ο οποίος μίλησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους ιθύνοντες. «Οι διοικούντες την Υγεία που είπαν πως είναι όλα καλά στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου θα πρέπει να κρυφτούν. Θα μας βρουν μπροστά τους και θα γίνουμε οι χειρότεροι εφιάλτες τους. Τους εύχομαι να μη βρεθούν ποτέ σε κάποιο νησί που δεν έχει γιατρούς και να αρρωστήσουν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους. Ξέρουν τι σημαίνει να φοβάσαι να ζεις;», είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

 

Η απόφαση της διαπαραταξιακής

 

Το θέμα του Κέντρου Υγείας απασχόλησε τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Σκιάθου που έχει συσταθεί για θέματα υγείας.

Η διαπαραταξιακή επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «το πρόγραμμα εφημεριών του μηνός Μαΐου 2011 το οποίο συνέταξε ο διοικητής του Ν.Β. κ. Ζαχαρόπουλος, παρά την διαφορετική γνώμη και πρόταση των ιατρών του Κ.Υ. , δεν καλύπτει την έννοια της ασφαλούς εφημέρευσης του Κ.Υ. Υπάρχουν ημέρες που δεν υπάρχει σε ενεργή εφημερία κανένας γιατρός. Το ελάχιστο που απαιτείται για την ασφαλή εφημέρευση είναι ένας Ειδικός Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός και ένας Αγροτικός Ιατρός, σε ενεργό εφημερία και οι δύο (κλήση ασθενοφόρου συνοδεία ιατρού, διακομιδή ασθενούς συνοδεία ιατρού, ευθύνη αγροτικού ιατρού κ.λ.π.)».

Η Επιτροπή θεωρεί την παρούσα κατάσταση στο Κ.Υ. Σκιάθου εν έτει 2011, σε νησιωτική περιοχή, και εν αναμονή τουριστών εκτός του μόνιμου πληθυσμού της επιεικώς απαράδεκτη.

Εν όψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου (1-5-2011 έως 20-10-2011) τα μέλη της επιτροπής αναφέρουν πως για να λειτουργήσει επιεικώς καλά το Κ.Υ. θα χρειασθεί επιπλέον προσωπικό και συγκεκριμένα τρεις Ειδικούς Γενικούς Ιατρούς ή Παθολόγους, τρεις Αγροτικούς Ιατρούς, τέσσερις νοσηλεύτριες, μία μαία, δύο χειριστές ακτινολογικού και δύο οδηγούς.

Τα μέλη της επιτροπής απέστειλαν τα αιτήματά τους τόσο στον Υπουργό Υγείας, όσο και στο Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου και στο Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών με το Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου.

 

Ερώτηση της Ροδ. Ζήση

Νέα ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, επανερχόμενη στα θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα προβλήματα που απασχολούν το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Στην ερώτησή της η βουλευτής Μαγνησίας επισημαίνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μετακινήσεως ιατρικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας του Νομού, όπως περιγράφεται και από τα σχετικά υπομνήματα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Νομού Μαγνησίας. Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση του πολυεπίπεδου προβλήματος που προκαλείται από την μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας σε νοσοκομεία άλλων Υγειονομικών Περιφερειών, ποιος είναι ο σχεδιασμός

για την κάλυψη των σημαντικότατων κενών που παρατηρούνται σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στη Μαγνησία, αλλά και το σύνολο της Επικράτειας και αν προτίθεται να προβεί στις προσλήψεις που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε εξαγγείλει.