Σκηνικό Ποτέμκιν

Γκριγκόρι Ποτέμκιν - ΒικιπαίδειαΟ Ρώσος πρίγκιπας Γκριγκόρι Ποτέμκιν υπήρξε στρατιωτικός κι ένας από τους εραστές της τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης.

Όταν το 1787 η Αικατερίνη επισκέφθηκε την περιοχή της Κριμαίας, ο Ποτέμκιν έδωσε εντολή να στηθούν σε πολλά σημεία της διαδρομής του τραίνου που επέβαινε η τσαρίνα ζωγραφισμένες προσόψεις σπιτιών που αναπαριστούσαν χωριά, ενώ πίσω τους κρύβονταν οι άθλιες καλύβες των αγροτών.

Η Μεγάλη Αικατερίνη ήταν ικανοποιημένη που έβλεπε όμορφα χωριά και ευτυχισμένους χωρικούς που χαιρετούσαν το τρένο, αγνοώντας ότι όλα ήταν προσόψεις ενός σκηνικού, ενώ οι υποτιθέμενοι χωρικοί ήταν στρατιώτες ντυμένοι με ανάλογα ρούχα.

Το Σάββατο βιώσαμε επανάληψη του σκηνικού Ποτέμκιν στην Αθήνα και όχι στη μακρινή Κριμαία:

Η ηγεσία του ΠΙΣ, αφού υιοθέτησε ως θέσεις για το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αυτούσιο το πρόγραμμα της ΝΔ, κάλεσε το Σάββατο τον υπουργό και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να τους το παρουσιάσει ενώπιον όλων των ΜΜΕ (λες και δεν το ήξεραν!) χρησιμοποιώντας ως σκηνικό τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Μάλιστα για να είναι σίγουροι πως δε θ΄ ακουστεί κάποια φωνή που θα διαταράξει το χαρούμενο κλίμα ομοφωνίας έδωσαν το λόγο μόνον στον Πατούλη και 4-5 ακόμη φίλα προσκείμενους προέδρους Ιατρικών Συλλόγων και αμέσως ξεπροβόδισαν τον κ. Πλεύρη και την κ. Γκάγκα.

Κανένας δεν εξεπλάγη όταν η ηγεσία του ΠΙΣ πασπάλισε ενώπιον των υπουργών την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών με χρυσόσκονη, ούτε όταν δήλωσαν ικανοποιημένοι που θα μειωθεί το clawback των εργαστηριακών κατά 2%, ενώ υποστήριξαν φανατικά τις ΣΔΙΤ και τη συνακόλουθη μετατροπή των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σε παραρτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών και της CVC Partners.

Ποτέ στο παρελθόν ανώτατο θεσμικό όργανο των γιατρών δε βίωσε τέτοιο θεσμικό ξεπεσμό ..