Σκληρή κόντρα για τροπολογία του υπουργείου Υγείας

ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ«της ρεμούλας» και όσων «πήραν μίζες» έκαναν λόγο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αντιδρώντας σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην τροπολογία με την οποία ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ζητά τη νομιμοποίηση διαγωνισμών και προμηθειών… όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ από το 2005 και μετά.

«Εδώ ο πολιτικός κόσμος τρίζει συθέμελα για το αν πήρε 300.000 ευρώ ο κ. Παυλίδης κι εσείς μάς λέτε να βάλουμε την υπογραφή μας για να νομιμοποιηθούν 6 δισ. ευρώ που είναι τα χρέη των νοσοκομείων;» είπε σε έντονο ύφος ο Γιώργος Φλωρίδης του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα ο Κώστας Γείτονας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία, την οποία χαρακτήρισε μεγάλο σκάνδαλο. Όπως τόνισε ο Γ. Φλωρίδης, ακόμα και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν προσδιορίζει πόσα από τα 6 δισ. ευρώ «αφορούν τις παράνομες προμήθειες που έγιναν είτε παρατύπως είτε χωρίς καθόλου διαγωνισμούς.

Ούτε μας λέτε ποια συγκεκριμένα νοσοκομεία έκαναν τις παράνομες προμήθειες, σε ποια υλικά, με ποιες τιμές αγοράστηκαν αυτά και ποιοι ήταν οι διοικητές τους».

Όπως τόνισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «αν βάλουμε την υπογραφή μας σε αυτό θα είναι σαν να νομιμοποιούμε τις ρεμούλες ενός συστήματος που δεν αισθάνεται καν την ανάγκη να ενημερώσει τη Βουλή» και μίλησαν για σκανδαλώδεις εξωσυμβατικές προμήθειες που προχώρησαν με πράξεις των διοικητών των νοσοκομείων. «Εμείς δεν θα γίνουμε το πλυντήριο μαύρου χρήματος κι εδώ οι παράνομες δαπάνες γίνονται για να κονομήσουν ορισμένοι», τόνισε ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα Υγείας. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, «οι προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, περιλαμβανομένων των ψυχιατρικών και πανεπιστημιακών κλινικών των Νοσοκομείων Αρεταίειο, Αιγινήτειο, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, που έγιναν μέχρι και την κατάθεση της παρούσας στη Βουλή (24-4-2009) θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν νόμιμα».

Όπως τόνιζαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, το φαινόμενο με τις παράνομες προμήθειες έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, αφού έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει η ρύθμιση.