Σκληρό παζάρι υπουργών για τα ειδικά μισθολόγια

Στον Πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση παραπέμπεται τελικώς το ύψος της περικοπής των ειδικών μισθολογίων, που θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1ης Ιουλίου και θα συμπληρώσει το πακέτο των περικοπών 11,7 δισ. ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν έχουν κατορθώσει ως τώρα να συμφωνήσουν με το οικονομικό επιτελείο για το ποσοστό των μειώσεων που θα πρέπει να θεσπιστούν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται «ομηρικές» μάχες μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων που χειρίζονται την υπόθεση, αλλά και μεταξύ των υπουργών που προειδοποιούν για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει η υπέρμετρη επιβάρυνση εισοδημάτων τα οποία έχουν ήδη περικοπεί σημαντικά.

Η ενδοκυβερνητική διαμάχη ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, όταν ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας και η γενική γραμματέας κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου ενημέρωσαν τα υπουργεία Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Παιδείας ότι θα πρέπει να υπογράψουν μεσοσταθμικές μειώσεις 12,4% για τους υπαλλήλους τους που περιλαμβάνονται στα ειδικά μισθολόγια και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι, όπως προβλέπει το μνημόνιο που υπογράφηκε τον Απρίλιο αλλά «πάγωσε» η κυβέρνηση προεκλογικά, θα πρέπει να μειωθούν κατά 12% οι αποδοχές περίπου 200.000 υπαλλήλων και συγκεκριμένα:
  • Ολόκληρου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Των ιερέων και των αρχιερέων.
  • Των καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και του προσωπικού των ερευνητικών ιδρυμάτων.
  • Του προσωπικού του Διπλωματικού και του Δικαστικού Σώματος.
  • Των γιατρών του ΕΣΥ.
Οπως είναι φυσικό, κανένας από τους κλάδους αυτούς δεν δέχεται νέα περικοπή των αποδοχών του μετά τη μείωση της τάξεως 20%-35% που υπέστησαν από τα δύο μνημόνια και οι συνδικαλιστές ηγεσίες τους άρχισαν ήδη να πιέζουν τους υπουργούς και να απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι υπουργοί με τη σειρά τους άρχισαν να στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών καταστάσεις με τις περικοπές στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη μείωση μισθών.
Για παράδειγμα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε στον κ. Χρ. Σταϊκούρα ότι το υπουργείο του έχει υποστεί ήδη περικοπές επιδομάτων και δαπανών που αγγίζουν το 37% εξοικονομώντας 2,15 δισ. ευρώ, για να τονίσει ότι οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αντέχουν επιπλέον περικοπή.
Αντιστοίχως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας υπενθυμίζει στο υπουργείο Οικονομικών ότι έχει ήδη περικόψει τα κονδύλια για δώρα και υπερωριακή απασχόληση στους αστυνομικούς που αντιστοιχούν σε μείωση αποδοχών κατά 11% και δεν μπορεί τώρα να προχωρήσει σε νέα μείωση 12%.
Από την άλλη πλευρά, οι κκ. Ι. Στουρνάρας και Χρ. Σταϊκούρας επισημαίνουν ότι οι περικοπές που επικαλούνται οι υπουργοί έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ, αλλά αναζητούνται ακόμη 2 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να εξοικονομηθούν μόνο από τις πιστώσεις μισθολογικών δαπανών.
Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι η λύση θα βρεθεί τελικά «κάπου στη μέση», καθώς οι ανυποχώρητοι υπουργοί θα πειστούν να δεχθούν κάποιες μειώσεις, αλλά και το οικονομικό επιτελείο θα πειστεί να μην επιμείνει στην υπέρμετρη επιβάρυνση εισοδημάτων που έχουν ήδη πληγεί σημαντικά. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν περίπου σε 15 ημέρες και αφού ανιχνευθούν προηγουμένως και οι διαθέσεις της τρόικας. Αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια θα κινηθούν ως εξής:
  • Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η μείωση των αποδοχών δεν θα υπερβεί το 5%, ειδικά για όσους υπηρετούν σε «μάχιμες» μονάδες και όχι σε υπηρεσίες γραφείου. Επειδή όμως θα είναι δύσκολος ο διαχωρισμός, το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσει μια γενική μείωση 4%-5% από 1.1.2012.
  • Η μείωση στα ειδικά μισθολόγια του υπουργείου Παιδείας θα είναι κατά μέσον όρο 10%-12%. Εχει ήδη αποφασιστεί να μην υπάρξει καμία μείωση στις αποδοχές των ιερέων επειδή είναι ήδη πολύ χαμηλές, αλλά θα μειωθούν οι αποδοχές των αρχιερέων περίπου κατά 20% (ο μισθός του μητροπολίτη είναι σήμερα περίπου 2.250 ευρώ και θα μειωθεί στα 1.900 ευρώ). Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στους καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, ενώ κάπως μικρότερες θα είναι οι μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού των ερευνητικών ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί ότι από 1.1.2014 εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς είχαν εξαιρεθεί ώσπου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης.
  • Δεν θα ξεπεράσουν το 8% οι μειώσεις στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς εκτιμάται ότι θα προκληθούν αντιδράσεις που θα παραλύσουν τα νοσοκομεία.
  • Ο,τι ποσό υπολείπεται για να συμπληρωθεί το κονδύλι που επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών θα καλυφθεί από τις περικοπές στα μισθολόγια δικαστών και διπλωματών, οι οποίοι θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση συγκριτικά με τους άλλους κλάδους. Εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα αγγίξουν το 20%, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αυτοί απολαμβάνουν και άλλα προνόμια, τα οποία δεν έχουν θιγεί από τις περικοπές.