ΣΟΚ από το «κούρεμα» των γευμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία! Τι λένε γιατροί και εργαζόμενοι

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις του HealthReport.gr πως μαζί με τα υπόλοιπα «κουρέματα» υλικών στα νοσοκομεία, κουρεύτηκαν και τα γεύματα των ασθενών και ειδικά των μικρών ασθενών στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Μπορεί μέχρι σήμερα οι διοικήσεις των νοσοκομείων να διέψευδαν ότι στο πλαίσιο της τήρησης των μνημονίων και των ψαλιδισμένων προϋπολογισμών κόβονται και τρόφιμα από το μενού των ασθενών, η πραγματικότητα όμως έρχεται να επαληθεύσει τα χειρότερα: ακόμη και βασικά προϊόντα από τα γεύματα των ασθενών έχουν κάνει φτερά τους τελευταίους μήνες και μάλιστα οι περικοπές αυτές έφθασαν και στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Οι καταγγελίες γονέων στο HealthReport.gr πως πλέον είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μόνοι τους τρόφιμα όπως γιαούρτια, κρέμες ακόμη και γάλατα από τα κοντινά καταστήματα για να καλύψουν τη διατροφή των νοσηλευόμενων παιδιών έχουν προκαλέσει σάλο.

Και οι καταγγελίες αυτές δείχνουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά αυτά που αφορούν στα παιδιά.

Λόγω της πίεσης βέβαια ελάχιστοι γονείς διαμαρτύρονται και οι περισσότεροι υπομένουν τη νέα…κατάσταση.
Ωστόσο το ζήτημα είναι πως οι περικοπές τροφίμων από το μενού των ασθενών δεν είναι σημερινό φαινόμενο.
Εδώ και καιρό οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αποκαλύψει τα σχετικά κουρέματα στα γεύματα των ασθενών, αλλά οι αρμόδιοι …σφύριζαν αδιάφορα.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Οι διαρκείς περικοπές στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων προκάλεσαν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πριν λίγα χρόνια πως θα βλέπαμε ακόμη και περικοπές στο φαγητό των ασθενών»!

Ο κ.Βαρνάβας αναφέρεται μάλιστα στην πρώτη περίπτωση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στο Νοσηλευτήριο της Λέρου: «Όταν λοιπόν άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών οι Διοικητές τις διέψευδαν κατηγορηματικά. Μέχρι που προέκυψε η δημόσια καταγγελία του Διοικητή στο Νοσηλευτήριο της Λέρου ότι υπήρχε αδυναμία να σιτίσουν ψυχικά ασθενείς..
Έκτοτε, παρά το ότι έπαψαν οι διαψεύσεις, οι ελλείψεις σε τρόφιμα συνεχίστηκαν, προκαλώντας καταθλιπτική κατάσταση στα Νοσοκομεία».

Και βέβαια η κατάσταση αυτή στο ΕΣΥ δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς οφείλεται ξεκάθαρα στην έλλειψη κονδυλίων. Γι αυτό και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως αν δεν ενισχυθεί η χρηματοδότηση, η κατάσταση θα χειροτερέψει και η σίτιση των ασθενών θα περιορισθεί περαιτέρω: «Να σημειώσουμε πως ο φετινός προϋπολογισμός που περικόπτει επιπλέον 160 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων θα προκαλέσει νέα τεράστια προβλήματα στη σίτιση των ασθενών.
Ευελπιστούμε πως η νέα κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, απαλείφοντας αυτές τις τερατώδεις περικοπές και ενισχύοντας δραστικά τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων» καταλήγει ο κ.Βαρνάβας.

«Ο σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα στα νοσοκομεία είναι το αποτέλεσμα των περικοπών στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και των προϋπολογισμών αλλά και της γενικότερης συρρίκνωσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως φέτος τα κονδύλια μειώνονται κατά 160 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία γι αυτό και απαιτείται άμεσα η νέα ηγεσία να καλύψει αυτό το χρηματοδοτικό κενό που εμφανίζεται» επιβεβαιώνει στο HealthReport.grο Τάκης Παντέλης αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και επικεφαλής του ΜΕΤΑ Υγειονομικών.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τονΕυαγγελισμό Ηλίας Σιώρας λέει από την πλευρά του πως οι περικοπές είναι πλέον μια κατάσταση καθημερινότητας: «Οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι καταργήσεις νοσοκομείων (και δομών ΠΦΥ) μαζί με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και την πενιχρή χρηματοδότηση του νοσοκομείου δημιουργούν κατάσταση αθλιότητας. Ασθενείς σε ράντζα σε παθολογική κλινική μετά από γενικές εφημερίες, ουρές ασθενών σε επείγοντα και τακτικά ιατρεία και μακριές λίστες αναμονής για επεμβατικές πράξεις, υγειονομικό υλικό ανεπαρκές ή και ακατάλληλο»!

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογοςπου θα συναντηθούν την Παρασκευή με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα θέσουν ως πρώτο αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων ώστε να εξοβελισθούν φαινόμενα όπως αυτά του κουρέματος των γευμάτων των ασθενών.