“Σολομώντεια” λύση Λοβέρδου για την ενιαία έδρα των νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης

Δέσμευση για επανεξέταση της μείωσης των κλινών του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και συνέχιση των διαδικασιών επέκτασής του έδωσε στους εκπροσώπους της Εορδαίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για αναιτιολόγητη μείωση που υπερβαίνει το ποσοστό μείωσης κλινών των άλλων νοσοκομείων, στο πλαίσιο περικοπής 3.000 κλινών πανελλαδικά, ελέω μνημονίου και εφαρμοστικού νόμου.
Όσο για το θέμα της έδρας της ενιαίας διοίκησης πρότεινε να έχουν τα δύο νοσοκομεία (Πτολεμαΐδας και Κοζάνης) κοινό διοικητή και υποδιοικητή με έδρα και στα δύο νοσοκομεία, αφού εμμένει στην απόφαση για συλλειτουργία των δύο νοσοκομείων, αλλά με ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο σε κάθε ένα από τα δύο νοσοκομεία, καθώς πρόκειται για ιδρύματα που δημιουργήθηκαν από κληροδοτήματα και διέπονται από ειδικές νομικές διατάξεις.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν η είδηση που είχε προαναγγείλει από χθες ο «Π», για ευνοϊκή εξέλιξη στο θέμα, μερικώς έστω, αφού δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιηθεί το αίτημα της Εορδαίας να παραμείνει στο Μποδοσάκειο η έδρα της ενιαίας διοίκησης.
Η λύση Λοβέρδου για το θέμα της διοίκησης αμφισβητήθηκε στη συνάντηση από τη δήμαρχο Εορδαίας και τους εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι την χαρακτηρίζουν ως ‘Σολομώντεια’ αλλά «αναιτιολόγητη», παρ’ όλο ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι και αυτό θα το επανεξετάσει, προκειμένου, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Εορδαίας οι προτάσεις, ακόμη και αν δεν είναι αρεστές, τουλάχιστον να είναι δίκαιες, αξιόπιστες και αιτιολογημένες. Σημειωτέον, ότι όπως λέχθηκε στη συνάντηση αντίστοιχη λύση για τη διοίκηση δίνεται και για τα νοσοκομεία της Πέλλας (Έδεσσας και Γιαννιτσών).
Η αντιπροσωπεία της Εορδαίας ζήτησε από τον υπουργό να λάβει υπόψη του τα κριτήρια που ο ίδιος έθεσε στο σχεδιασμό του για την υγεία, τόσο για τη μείωση κλινών όσο και για την έδρα της ενιαίας διοίκησης (μεγαλύτερο νοσοκομείο) προκειμένου να ισχύουν τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά για όλα τα νοσοκομεία.
Μερική ικανοποίηση εξέφρασε μιλώντας στον «Π» η δήμαρχος Π. Βρυζίδου, «γιατί δεν έμεινε ο υπουργός στη λάθος επιλογή για τη μείωση κλινών και για την έδρα της διοίκησης, αφού δέχθηκε να συναντηθεί μαζί μας για δύο σχεδόν ώρες, διότι, προφανώς με τη διερεύνησή του διαπίστωσε ότι είχαν βάση τα επιχειρήματά μας και ότι δεν ήταν απλώς μια αντίδραση για την υπεράσπιση του νοσοκομείου και του τόπου μας. Επίσης, διότι κατάλαβε ότι δεν αιτιολογείται το μεγάλο ποσοστό μείωσης κλινών του Μποδοσάκειου και δεσμεύτηκε ότι κι αυτό θα το αποκαταστήσει».
Ανέφερε ότι για το θέμα της έδρας ο υπουργός φάνηκε λιγότερο διαλλακτικός, υποστηρίζοντας ότι λόγω ότι και τα δύο νοσοκομεία είναι ιδρύματα πρέπει να έχουν αυτόνομες διοικήσεις, αλλά και για τη συνεργασία κάποιων κλινικών πρέπει να υπάρχει κοινός διοικητής και υποδιοικητής με έδρα και στα δύο νοσοκομεία. Η κ. Βρυζίδου επισήμανε ότι η «λύση που διαφάνηκε ότι δίνεται δεν δίνεται γιατί ο υπουργός αποδέχεται την αντίδρασή μας για αποκατάσταση της αδικίας, αλλά για την ικανοποίηση δύο περιοχών. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί έπρεπε να δώσει τέτοια «Σολομώντεια λύση», όταν για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του νοσοκομείου πρέπει να έχει το δικό του διοικητή, αν και υποσχέθηκε ότι ακόμη και αυτό θα το επανεξετάσει».
«Θετικό στοιχείο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αναστάσιος Τσιλφίδης, το γεγονός ότι ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «θα προχωρήσει η επέκταση του Μποδοσάκειου» και ότι «αναγνώρισε ότι υπήρχε μία παραπληροφόρηση, μια αδικία σε σχέση με τις κλίνες του Μποδοσάκειου, διότι αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, αν και έθεσε ζητήματα πληρότητας των κλινών του νοσοκομείου». Σημείωσε επίσης ότι η Εορδαία «άνοιξε ίσως παράθυρο και για άλλες περιοχές της χώρας μας» και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «η συνάντηση ήταν καλή. Είχαμε όφελος και όχι χάσιμο, γιατί η αγωνία του υπουργού είναι να λειτουργούν άψογα όλες οι κλινικές. Όσο για την κοινή διοίκηση θα προκύψει κι ένα καλό από τη συλλειτουργία των δύο νοσοκομείων, αφού υποτίθεται γίνεται για να είναι στελεχωμένες όλες οι κλινικές και τα τμήματα των δύο νοσοκομείων, αρκεί να γίνει αξιολογικά ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».
Για την ιστορία, στην αντιπροσωπεία της Εορδαίας με επικεφαλής τη Δήμαρχο Παρασκευή Βρυζίδου, μετείχαν ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Μανάδης, οι βουλευτές κ.κ. Α. Αθανασιάδης, Γ. Βλατής και Μ. Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας Ι. Ανδρονικίδου, οι επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης κ.κ. Λ. Λωτίδης και Γ. Τσιούμαρης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας και του Εμπορικού Συλλόγου κ.κ. Α. Τσιλφίδης και Μ. Καλαϊτζόπουλος, καθώς και των γιατρών και εργαζομένων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ