Σοβαρές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας

Τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας σε σχέση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αναδεικνύει η εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, τα οποία -σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία- επικαλείται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουλάκης τονίζει πως τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στη νησιωτική χώρα, καθώς και σε ειδικές μονάδες, ενώ σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Για παράδειγμα, στο «Ιπποκράτειο» λειτουργούν 7 από τις 10 ανεπτυγμένες κλίνες, στο «Αγ.Παύλος» δεν λειτουργεί καμία από τις 8 ανεπτυγμένες κλίνες, όπως και στο «Αγιος Δημήτριος», όπου δεν λειτουργεί καμία από τις 6 ανεπτυγμένες κλίνες.

Ο κ. Σκουλάκης σημειώνει πως, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ως χώρα χρειαζόμαστε 2.000-3.000 κλίνες εντατικής θεραπείας, αλλά διαθέτουμε περί τις 500, εκ των οποίων μάλιστα το 1/5 βρίσκεται μονίμως εκτός λειτουργίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητεί από τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει για το πόσες κλίνες είναι σήμερα ανενεργές, πανελλαδικά, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να λειτουργήσουν οι ανενεργές, πότε θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις προσωπικού, καθώς και εάν ισχύει η πληροφορία ότι το υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει στη λύση να εξυπηρετούνται ασθενείς με αναπνευστήρες και εκτός ΜΕΘ με την προμήθεια αποθέματος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και με δεδομένα τα μέτρα που λαμβάνονται για τον ιό της νέας γρίπης.