Σοβαρό το έλλειμμα μοσχευμάτων καρδιάς

 

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Η Πορτογαλία και η Τσεχία είναι δύο χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό, το επίπεδο ζωής και την οικονομική κατάσταση. Σε καθεμία από αυτές πραγματοποιούνται περίπου 50 μεταμοσχεύσεις καρδιάς ετησίως, ενώ δηλώνονται περίπου 200-250 δότες κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα γίνονται περίπου 10 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο και ο ετήσιος αριθμός των δοτών κυμαίνεται στους 65-95». Αυτό αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης «Συνεχίζω», κ. Νίκος Καραφόλας, καταδεικνύοντας το σοβαρό έλλειμμα της χώρας μας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ενα έλλειμμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν οφείλεται στην έλλειψη ευαισθησίας των πολιτών αλλά στον τρόπο οργάνωσης της λειτουργίας στις περίπου 70 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας».

Εκεί δηλαδή όπου μπορεί να χαθούν οι εν δυνάμει δότες εξαιτίας του φόρτου εργασίας τού ούτως ή άλλως λιγοστού προσωπικού ή ακόμα και αδιαφορίας ως προς τη δωρεά οργάνων. Ο κ. Καραφόλας τονίζει πως «οι χώρες που κατάφεραν να αυξήσουν τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων είναι αυτές που επένδυσαν στην αλλαγή του συστήματός τους και όχι στην αλλαγή της νοοτροπίας του πληθυσμού». Και επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις για την ενίσχυση και τον έλεγχο της λειτουργίας των ΜΕΘ, που αποτελούν και τον αδύναμο κρίκο για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας».

Αυτό το μήνυμα θέλησαν να περάσουν μέλη του Συλλόγου «Συνεχίζω» που στις αρχές Ιουλίου έλαβαν μέρος στους 13ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμόσχευσης Καρδιάς-Πνεύμονα στην πόλη Vaxjo της Σουηδίας (χορηγοί της αποστολής ήταν οι εταιρείες UNI-PHARMA, ΦΟΙΝΙΞ Ιατρικός Εξοπλισμός και ADIDAS Hellas). Η ελληνική εξαμελής αποστολή, που αποτελείτο από τους Κυρ. Ζαχαριάδη, Παν. Καζή, Πέτρο Κακολύρη, Νίκ. Καραφόλα, Γιάν. Μανίκα και Παν. Μακροσάββα, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις: η ομάδα του βόλεϊ κατέκτησε την τρίτη θέση, ο Κ. Ζαχαριάδης πήρε χρυσό μετάλλιο (σφαιροβολία), αργυρό (ποδηλασία) και χάλκινο (100 μέτρα) και ο Π. Μακροσάββας αργυρό (κολύμβηση, άλμα εις ύψος) και χάλκινο (σφαιροβολία).

Το πιο σημαντικό όμως για τα μέλη της αποστολής ήταν η εμπειρία τού να βρεθούν μαζί με 400 ανθρώπους που κάποτε έφτασαν κοντά στον θάνατο και σήμερα χαίρονται ξανά τη ζωή. «Συναντήσαμε μεταμοσχευμένα παιδιά, ανθρώπους που ήταν επί σχεδόν 30 χρόνια μεταμοσχευμένοι ή που είχαν υποβληθεί δύο φορές σε μεταμόσχευση καρδιάς, μία πρώην πρωταθλήτρια στα 400 μέτρα με εμπόδια που κατέχει έως σήμερα το ρεκόρ στη χώρα της, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα», σημειώνει ο κ. Καραφόλας. Το επόμενο αθλητικό ραντεβού για τα μέλη του «Συνεχίζω» είναι στον ποδηλατικό γύρο της Αθήνας στις 10 Οκτωβρίου, όπου για άλλη μία φορά οι μεταμοσχευμένοι-μέλη του συλλόγου θα αποδείξουν την πίστη τους σε μια ενεργή και δημιουργική ζωή.